• SV
   • US
   2017-08-16 22:09
   Sverige i VM – del 24

   Kvalspelet till VM 1986 i Mexiko - 1984 års matcher (fortsättning med matcher från 1985 följer)

   Detta VM var tänkt att spelas i Colombia. Ett val av arrangör som var kontroversiellt med tanke på den historia av inbördeskrig och konflikter som plågat landet. På 1980-talet intensifierades dessutom kampen mellan narkotikakartellerna som gjorde landet extra osäkert. Trots alla de politiska problemen var det ändå främst den utsatta ekonomin som till slut gjorde läget så ohållbart att landet fick hoppa av arrangörsskapet med fyra år kvar till VM. I maj 1983 utsågs Mexiko till att ta över vad som kommer att kommas ihåg som ett VM som dominerades av en man: Diego Maradona.

   Italien var som regerande mästare direktkvalificerade för VM. Från Europa skulle utses 12 lag genom kvalspel. Ett ytterligare europeiskt lag skulle dessutom få chansen att kvalificera sig efter ett extra kval med ett lag från Oceanien.

   De 32 kvalande europeiska länderna delades in i sju grupper varav fyra grupper hade fem lag och de tre övriga fyra. Sverige lottades in i en femlagsgrupp, vilket innebar att de två främsta lagen skulle gå till VM. Västtyskland var på förhand storfavoriter i vår grupp, och Malta skulle som vanligt bli strykpojkar. Sverige förväntades att få göra upp med de två övriga lagen, som var Portugal och Tjeckoslovakien, om en av VM-platserna.


   Sverige – Malta 4-0 i Norrköping 23 Maj 1984

   Det var för första gången på länge som våra landskamper sett bra ut inför starten av ett VM-kval. Sju vinster och två oavgjorda på de tio senaste landskamperna var riktigt bra. Den största bragden i den matchraden var definitivt 3-0 vinsten i Neapel mot Italien i EM-kvalet hösten innan. Så klart växte därmed förhoppningarna om att kvalificera oss till ett VM-slutspel igen trots den ganska svåra kvalgrupp vi hamnat i.

   Liksom VM-kvalspelet fyra år innan började vi med den på papperet lättaste matchen. Denna gång var det Malta på hemmaplan. Det var en fight som bara skulle vinnas, och dessutom med en god marginal. Inför matchen hade vi svenskar i klart minne hur viktig en sådan här match kan vara. Att vi över huvud taget tog oss till det lyckosamma VM:et 1974 var ju på grund av att vi krossade Malta i Göteborg med hela 7-0. Vi ville ha något liknande nu för att ge oss chansen att kunna komma före våra konkurrenter på målskillnad. Pressen var på våra spelare när de stegade in på Idrottsparken i Norrköping, där vi förövrigt vunnit varje tidigare landskamp.

   Programmet var av en ny typ som användes enbart under 1984, det år Svenska Fotbollförbundet fyllde 80 år. Formatet var A5, och utsidan var grå. Sidantalet var denna gång 56, men tyvärr bestod programmet mer av reklam än textmaterial. Innehållsmässigt liknar programmet andra publikationer från SvFF från denna tid med en del historik och förstås lite om matchen och spelarna. I programmet fanns en bilaga från medarrangören Östergötlands Fotbollförbund. ÖFF visade inledningsvis sin glädje över att fått detta arrangemang innan man gick in på vad som får betecknas som politik. Helt klart var det en känga man delade ut till lokala bidragsgivande myndigheter för att de inte satsade tillräckligt på idrotten. Man sammanfattade med att skriva ”varje satsad samhällskrona på idrotten ger mångdubbelt igen”.

   Lars ”Laban” Arnesson valde att fortsätta med att satsa på de spelarna som gjort det så bra de senaste landskamperna. Tyvärr skulle matchen inte bli det fyrverkeri av vacker fotboll som vi hoppats på efter den uppryckning som vårt landslag stått för. Spännande var matchen ändå bara i fyra minuter fram tills att Thomas Sunesson skjutit in 1-0. Dan Corneliusson och Ingemar Erlandsson gjorde var sitt mål innan Sunesson avslutade med sitt andra mål. Kritiken i den svenska pressen var trots den säkra vinsten inte bara positiv. Skulle vi inte ha vunnit med en större marginal inför möjliga målskillnadsaffärer?


   Sverige-Portugal 0-1 i Solna 12 September 1984

   Innan nästa kvalmatch hade Sverige spelat två hemmalandskamper mot Danmark (0-1) och Mexiko (1-1), utan att imponera. Tre dagar innan kvalet valde Laban att spela en uppmjukningsmatch mot Astrio under samlingen i Halmstad. För oss samlare är program från sådana matcher lite extra åtråvärda, då de oftast är svåra att få tag på om man inte varit på matchen. I detta program kunde man lägga märke till att det fanns en Jingblad i varje laguppställning. Storebror Björn spelade i Astrio. Mats som agerade reserv i ett antal av VM-kvalmatcherna spelade två halvlekar i Astrio och en i landslaget (matchen spelades 3x30 minuter). Landslaget vann naturligtvis lätt i denna uppvärmning, resultatet blev 11-1.

   Programmet från matchen mot Portugal är av samma typ som mot Malta men utökad till 76 sidor. Innehållsmässigt är det nästan identiskt med det tidigare kvalprogrammet, men reklamen har blivit utökad. Samlare av dessa grå program får vara försiktiga då de skadas lätt och i vissa typer av plastfickor lossnar trycket på framsidan.

   Inför den viktiga matchen mot Portugal hade vårt landslag drabbats av återbud på grund av skador på nyckelspelare som Thomas Ravelli, Glenn Strömberg och Dan Corneliusson. Sedan blev Thomas Sunesson sjuk ett par dagar innan matchen. Trots att vi därmed fick ställa upp med ett antal spelare som skulle varit reserver så var det Sverige som förde matchen nästan från början till slut. Tyvärr lyckades inte Håkan Sandberg och Hasse Holmqvist som fått ta över ansvaret på topp med att forcera det täta portugisiska försvaret. När sedan Bernt Ljung missbedömde ett inlägg kunde Fernando Gomes nicka bollen i det övergivna svenska målet trots uppvaktning av de svenska mittbackarna Hysén och Dahlkvist. En mycket snöplig förlust i en match som Sverige genomfört på ett så bra sätt. Detta var för övrigt Sveriges första förlust någonsin mot Portugal.


   Västtyskland – Sverige 2-0 i Köln 17 Oktober 1984

   Sveriges tredje kvalmatch var den på förhand svåraste, Västtyskland borta.

   Programmet hade det ovanliga sidantalet 62. Att antalet sidor inte som brukligt är var delbart med fyra beror på att det gick att vika ut två extrasidor på mittuppslaget. Dessa extrasidor innehöll laguppställningarna. Som förväntat så var programmet präglat av tysk noggrannhet, med många artiklar om både aktuell fotboll och historik. Att man hade respekt för svensk fotboll efter IFK Göteborgs massaker av HSV i UEFA-cupen två är innan var tydlig. Efter att ha berömt de våras taktiska färdigheter skriver man i programmet, fritt översatt från tyska: ” Som anstår vikingarnas ättlingar tar de sig orädda an även synbart övermäktigt motstånd.”

   Trots att vi fått tillbaka Thomas Ravelli i mål och Dan Corneliusson på topp så verkade motståndet övermäktigt, inte bara ”synbart övermäktigt” som det skrevs om i programmet. Tyskarna hade ett bastant grepp om mittfältet och startade ideliga attacker mot det svenska målet. Man väntade, speciellt under första halvleks första del, på att de våra skulle få kapitulera vilken sekund som helst. Främst bland ”vikingarnas orädda ättlingar” när vi var som mest ansatta i denna match, liksom i många matcher senare, var i första hand de två jättar vi hade i svenska försvaret: Thomas Ravelli och Glenn Hysén. Inte minst mot toppmotstånd visade ju dessa spelare många gånger att de var av högsta internationella klass. Tyvärr höll inte alla svenska spelare samma klass i den här matchen, men först med en kvart kvar fick tyskarna genom inhopparen Rahn in 1-0. När Sverige sedan på slutet tvingades på offensiven för att få till en kvittering kunde Rummenigge fastställa slutresultatet till 2-0.


   Portugal – Sverige 1-3 i Lissabon 14 November 1984

   Efter två förluster på de tre inledande matcherna skulle en förlust nere i Portugal göra det väldigt svårt för Sverige att ta en VM-plats. Ja, ”Laban”, vår förbundskapten var tydlig med att Sverige var tvungna att gå för seger för att ha en rimlig chans att nå VM-slutspelet. För att få till denna seger var vi tvungna att få till anfallsspelet igen som gått ordentligt i baklås. Ett mål på de fem senaste landskamperna var allt vad vårt landslag orkat med, och det målet kom på en straff av Robert Prytz mot ett inte alltför starkt Mexiko. Lösningen skulle bli Torbjörn Nilsson. Han valde 1981 att sluta med landslaget, men nu blev han övertalad att åter ställa upp i landslaget.

   Inte helt oväntat saknades det ett vanligt program på matchen. I Portugal har man inte den tradition av att ha program på alla matcher som vi har i norra Europa. En liten mapp med laguppställningar och lite information om matchen kunde man i alla fall få som journalist eller VIP.

   Matchen började på ett likartat sätt som den mot Västtyskland. Vi blev ganska utspelade och efter elva minuter nickade Jordao in 1-0 till Portugal. Men Sverige reste sig snabbt och på straff gjorde Robert Prytz 1-0 efter 26 minuter sedan Mats Gren fällts, och bara 8 minuter senare gjorde ”Prytzen” även 2-1 nu på frispark. Emellan dessa mål hade Portugal chansen att ta ledningen med 2-1 på straff, men Thomas Ravelli var som vanligt bra i de stora matcherna och räddade Jordaos straff. Redan i minut 34 gjorde sedan Sverige 3-1 genom ett vackert mål av Torbjörn Nilsson. Denne Nilsson hade kommit tillbaka och gjort en av sina bästa landskamper. Han var bra som target player, höll i bollen och utmanade försvarsspelarna i Portugal. Även den unge anfallskollegan Mats Gren gjorde en bra match, kanske var det hans allra bästa landskamp. Glenn Strömberg var stor på sin forna hemmaplan (han hade lämnat Benfica för Atalanta tidigare under 1984). Thomas Ravelli och Robert Prytz måste naturligtvis också nämnas då de gjorde matchvinnande insatser.
   Sverige i VM – del 24

Kvalspelet till VM 1986 i Mexiko - 1984 års matcher (fortsättning med mat
   Sverige i VM – del 24

Kvalspelet till VM 1986 i Mexiko - 1984 års matcher (fortsättning med mat
   Sverige i VM – del 24

Kvalspelet till VM 1986 i Mexiko - 1984 års matcher (fortsättning med mat
   Sverige i VM – del 24

Kvalspelet till VM 1986 i Mexiko - 1984 års matcher (fortsättning med mat
   Sverige i VM – del 24

Kvalspelet till VM 1986 i Mexiko - 1984 års matcher (fortsättning med mat
   Sverige i VM – del 24

Kvalspelet till VM 1986 i Mexiko - 1984 års matcher (fortsättning med mat
   Sverige i VM – del 24

Kvalspelet till VM 1986 i Mexiko - 1984 års matcher (fortsättning med mat
   Sverige i VM – del 24

Kvalspelet till VM 1986 i Mexiko - 1984 års matcher (fortsättning med mat
   Kommentarer 0
   2017-08-13 17:07
   samlar allt med zlatan har någon något liggandes så ring mig 0737691991 tack
   samlar allt med zlatan har någon något liggandes så ring mig 0737691991 tack
   Kommentarer 0
   2017-07-17 14:25
   Sverige i VM – del 23

   Kvalspelet till VM 1982 i Spanien

   Till detta VM utökades antalet deltagare i slutspelet från 16 till 24. Det större antalet deltagande nationer var positivt på det viset att möjligheten till att ta sig till VM skulle bli något större än till tidigare slutspel.

   Från Europa skulle förutom värdnationen Spanien utses 13 deltagande lag genom kvalspel. De 33 kvalande europeiska länderna delades in i sju grupper. Grupp 1-6 fick fem deltagare varav de två första kvalificerades till VM, medan grupp 7 innehöll tre lag varav endast segraren gick till VM. Sverige lottades in i grupp 6 tillsammans med Portugal, Skottland, Nordirland och Israel. Israel hade tidigare kvalat mot asiatiska lag men hade av främst politiska skäl placerades med de europeiska lagen trots att landet ännu inte var medlem av UEFA. På förhand kändes det som om vi fått ett inte alltför tufft motstånd och att chanserna att komma minst tvåa i gruppen var stora.

   Sverige hade fått en dålig vana att starta året då ett VM-kval börjar på ett allt annat än förtroendefullt sätt. VM-kvalåret 1972 började med vänskapsmatcher mot Schweiz 1-1 och Tjeckoslovakien 1-2. Nästa VM-kval som startade 1976 inleddes med träningsmatcher mot Tunisien 1-1, Algeriet 2-0, Österrike 0-1 och Danmark 1-2. VM-kvalåret 1980 började på ett än mindre förtroendefullt sätt med en 1-5 förlust mot Sovjet i Malmö. Vår nye förbundskapten Lars ”Laban” Arnesson var till skillnad från ”Åby” Ericson en teoretiker. Han var en nytänkare och ville att Sverige skulle spela med en trebackslinje och en mittfältslibero. Löpstarka yttermittfältare som både kunde försvara och vara utmanande offensivt var en annan ingrediens i detta landslag. Kanske hade detta blivit framgångsrikt om ”Laban” haft lite mer tid med sina spelare. Som det nu var så skulle flertalet spela efter ett system i landslaget som de inte var vana med och det kan ha bidragit till ett det var lite av hönsgård i den första landskampen med det nya systemet. Då VM-kvalet var nära valde ”Laban” att inte chansa på att det nya systemet skulle börja fungera. Det blev en återgång till ett gammalt vanligt svenskt 4-4-2-system.


   Sverige – Israel 1-1 i Solna 18 Juni 1980

   Första kvalmatchen gick mot Israel på hemmaplan. På papperet var det kvalspelets enklaste match. Visst hade Israel fått oavgjort i den enda matchen mot Sverige i tävlingssammanhang då det blev 1-1 under VM 1970, men nog borde vi vinna en match på hemmaplan.

   Programmet är ett specialdesignerat VM-kvalprogram i A4- format. Sidantalet är 30. Programmet innehåller en svensk VM-kavalkad med en trevlig artikel om alla Sveriges VM-slutspel. Den mest intressanta artikeln är nog ändå om ”Labans” spionresa där motståndaren Israel studerats i öppningsmatchen i VM-kvalet mot Nordirland. Laban hade även fått möjligheten att närvara på Israelernas träning inför den matchen, och han var föga imponerad över denna då spelarna hade svårt att kommunicera med sin engelske tränare Mansell. I matchen mot Nordirland hade ändå vår förbundskapten imponerats av israelernas kvalitéer. Att israeliterna inte längre kunde betecknas som ett ”blåbärslag” i kombination med de svaga svenska insatserna under våren spred en viss oro inför matchen.

   Sverige spelade på ett helt annat sätt än som varit ”Labans” intentioner då året började. Långa bollar på Ralfs huvud var nu det som framförallt gällde. Sverige var det bättre laget men hade svårt att omsätta spelövertaget i heta chanser. I den 35:e minuten kom i alla fall 1-0 genom ”Putte” Ramberg som på volley mycket vackert förpassade ett inlägg från Tord Holmgren upp i nättaket. Med 10 minuter kvar på matchen kvitterade Israel lite oväntat på en stolpretur. Sverige hade sedan ett par chanser att avgöra, men 1-1 stod sig matchen ut. Detta var allt annat än en bra start på kvalspelet.


   Sverige-Skottland 0-1 i Solna 10 September 1980

   Sverige var revanschsuget inför matchen mot Skottland. Trots att vi inte spelat på topp under årets första del så uppskattades chansen till vinst som god, kanske baserat mer på motståndarens svagheter än egen styrka. Skottland var nämligen inte heller inne i en framgångsrik period, och man hade tre raka landskampsförluster och sex förluster på de åtta senaste.

   Programmet från matchen är väldigt likt det från Israelsmatchen. En del av programmet är till och med identiskt med det tidigare. I den artikel som innehåller bland annat uttalanden från vår förbundskapten har han sagt ”Det kanske kan förefalla vara ett storordigt uttalande men jag står för det, när jag påstår, att Skottland i sin match mot Nordirland i Belfast inte var bättre än att vi skall kunna ha en chans mot dem.” En försiktig optimism rådde inte bara från ”Laban” utan från en del journalister, även Skottland hade ju haft svårt att imponera de senaste landskamperna.

   Matchen skulle bli jämn, hård och tuff om inte så välspelad. Båda lagen tyckte efter matchen att de gått miste om straffar och att det kanske skulle delats ut ett antal gula kort. Matchbilden med mycket kämpande passade nog det brittiska kynnet bäst och det var inte helt orättvist att skottarna gjorde ända målet. Efter slarv i det svenska försvaret tappades bollen i den åttionde minuten till pressande skottar och Gordon Strachan kunde med hjälp av Gemmill såga sig igenom det svenska försvaret och ur snäv vinkel vackert lura Ronnie Hellström i det svenska målet. Båda lagen hade ett antal chanser att göra ytterligare mål. Sveriges bästa chans hade Thomas Nilsson i den 38:e minuten då hans skott från ganska nära håll tippades i stolpens insida av den skotske målvakten Rough.

   Efter bara en poäng på två inledande svenska hemmamatcher såg det ut att bli tufft att ta sig till VM i Spanien. Vi hade nu också en lång svit av hemmamatcher utan vinst. De sju senaste landskamperna hade givit 0 vinster 2oavgjorda och 5förluster och 5-14 i mål. Historiskt fanns 1980 bara 3 sviter av fem eller fler svenska hemmamatcher i rad utan vinst. De raderna var:
   1920-05-30 till 1923-06-10 12 0 4 8 5-21
   1965-05-05 till 1966-10-05 12 0 4 4 10-14
   1955-08-28 till 1957-09-28 5 0 5 0 4-4
   Den sistnämnda sviten utan hemmavinst ingick originellt nog med sina enbart oavgjorda resultat också i en svit om 14 raka hemmamatcher utan förlust som tog slut i och med förlusten i VM-finalen 1958. Enbart direkt efter andra världskriget har vi haft en längre positiv svit med 18 hemmamatcher i rad utan förlust.


   Nordirland – Sverige 3-0 i Belfast 15 Oktober 1980

   Sveriges tredje kvalmatch var Nordirland på bortaplan. På papperet skulle vi ha en hyfsad chans att få ett bra resultat med oss hem. Förvisso var alla nordirländska spelarna fullblodsproffs som spelade i engelska ligan, men flera spelade i de lägre divisionerna och var inte så kända för oss svenskar. Men de skulle under matchen visa att de hade första klassens brittiska kämpatakter. Att de var ett slagkraftigt lag visas också av att de mycket överraskande hade vunnit brittiska mästerskapet 1980 efter att ha slagit Skottland och Wales samt fått oavgjort mot självaste England på Wembley.

   Programmet var en genomarbetad utgåva på hela 64 sidor i ungefär A4-format. En anledning till att programmet mot Sverige var extra påkostat var att irländska fotbollsförbundet fyllde 100 år. Detta hundraårsjubileum genomsyrar naturligtvis programmet, men det innehåller även en artikel om det svenska laget i vilken ”Laban” säger att målskyttet är det stora bekymret för vårt landslag: ”We are in the process of rebuilding but haven´t really found players who can score at international level”.

   Det skulle inte bli en match som skulle gå till svenska fotbollshistorien som en av våra stora matcher. Men på Nordirland är det en match som man än idag gärna talar om. Ja man tycker till och med att den första halvleken var en av de bästa man någonsin sett från sitt landslag. Irländarna vann efter tre mål mellan den 25:e och 37:e minuten i första halvleken, och resultatet var inte orättvist utan det kunde faktiskt blivit fler hemmamål. Man spelade verkligen med hjärtat och kämpade ned de våra.


   Israel – Sverige 0-0 i Tel Aviv 12 November 1980

   Inför matchen i Israel stod vi på endast en poäng efter tre matcher och var sist i kvalgruppen. VM var långt borta, men en vinst i Tel Aviv skulle åtminstone ge oss hopp över vintern. Dessa förhoppningar skulle grusas av ett Israel som på hemmaplan inte bara mot Sverige visade sig svårslagna.

   Programmet från matchen är på 16 sidor i ett litet format. Då artikelförfattaren har uppenbara brister i hebreiska så blir det inga citat. Hebreiska är svårt att sätta sig in i då man bara har konsonanter i alfabetet, men en del streck och prickar i texten visar att ett vokalljud ska uttalas. Det är ändå intressant att studera ett program som är skrivet från höger till vänster och som börjar på vad som för oss skulle vara sista sidan. Programmet är svåråtkommet och finns säkert inte hos så många svenska fotbollsentusiaster.

   Det blev en match som var låst och med ytterst få målchanser. Resultatet 0-0 var sett till hela matchen ganska rättvist, men Israel hade ett nickmål inne på slutet av matchen som blev tveksamt bortdömt för ruff. Det enda svenska utropstecknet var nog Robert Prytz som i sin debutmatch nästan dominerade på mittfältet i första halvlek.


   Sverige – Nordirland 1-0 i Solna 3 Juni 1981

   Efter bara två poäng på fyra matcher såg det svårt ut inför det avgörande kvalåret. Inte många hemma i Sverige trodde på fullt allvar att vi skulle klara av det, men då tabellen var både jämn och haltande fanns det ändå flera möjliga utgångar i gruppen som skulle kunna föra de våra till VM. Men det krävdes nog full pott i de fyra återstående matcherna. Det andra kvalåret skulle börja med två hemmamatcher, vilka till att börja med måste vinnas innan de två svåra bortamatcherna i Skottland och Portugal. Inför Nordirlandsmatchen var det ett revanschsuget svenskt lag.

   Programmet är igen det specialdesignerade VM-kvalprogram i A4-format. Sidantalet är nu utökat till 38. Standardartiklarna är kvar, och några extra artiklar har tillkommit. Bland annat beskrivs Nordirlands 3-0 vinst i Belfast som irländarnas bästa landskamp sedan andra världskriget. Den i Sverige tidigare ganska okände Noel Brotherstone beskrivs i programmet efter uppvisningen i matchen i Belfast som en riktigt bra spelare ”som plågade och torterade Sveriges försvar”. Respekten för Nordirland var definitivt stor inför matchen.

   Matchbilden blev helt annorlunda jämfört med det första mötet i Belfast. Nu var det Sveriges tur att vara det klart bästa laget. Matchens enda mål kom genom en straff av Hasse Borg i andra halvleks inledning. Nordirland hade bara en enda chans på hela matchen (en reflexräddning av Ravelli räddade oss då) medan Sverige missade flera tillfällen att öka på målskörden.


   Sverige – Portugal 3-0 i Solna 24 Juni 1981

   Stärkta av att äntligen ha vunnit en match hade det svenska laget börjat få tillbaka självförtroendet. Skottland hade i detta läget bara tappat två poäng och var på väg mot VM, medan övriga lag slagit varandra på ett sådant sätt att andraplatsen i gruppen fortfarande var öppen. Men detta var en måstematch! Faktum är att Sverige fortfarande av egen kraft nästan kunde säkerställa ett VM-avancemang, men i så fall behövde vi vinna de tre återstående matcherna. Om Nordirland skulle vinna i Skottland och både Skottland och Irland skulle vinna sina återstående matcher mot Portugal och Israel skulle det bli målskillnad mellan de brittiska lagen och Sverige om vi vann de tre återstående matcherna. Det svenska laget var naturligtvis medvetna om att de ännu kunde fixa det, och den chansen ville man försöka ta.

   Åter samma trevliga framsida på programmet. Artiklarna från de tidigare VM-kvalprogrammen kvarstår, men man har hittat lite extra att stoppa in i programmet så sidantalet är nu uppe i 42. Portugals spelare beskrivs i en artikel, men frånsett några rader i Tore Brodds välkomnande till matchen står det inget i programmet om Sveriges chanser att gå till VM. Till skillnad från spelarna verkar det uppgivet bland herrar programredaktörer.

   Resultatet är naturligtvis största orsaken till att vi svenskar tycker att matchen var riktigt bra, men även spelet var trevligt och öppet. Bo Börjesson, ett självmål och Janne Svensson var målskyttar. Även om Sverige spelade bra så var nog resultatet i överkant och Portugal kunde mycket väl gjort både ett och två mål.


   Skottland - Sverige 2-0 i Glasgow 9 September 1981

   Nu hade vi verkligen chansen om Skottland besegrades! Men Skottland var ännu inte teoretiskt klara för VM och var också laddade för match.

   Programmet är på 32 sidor och är mycket läsvärt då det är dominerat av artiklar om den aktuella matchen. Sveriges och våra problem beskrivs i detalj i en intressant artikel: ”Mike Aitken of the Scotsman looks at Sweden´s problems. Brittish influence is bad for our game! says coach Lars Arnesson”. ”Laban” säger i intervjun at problemen Sverige hade i de inledande matcherna i kvalet berott på att vi försökt att anamma en stil som är främmande för oss. Han menar att den brittiska influensen som givit framgångar för Malmö, som nådde final i Europacupen 1979, varit negativ för svensk fotboll i stort. Laban vill se svenska lag sluta med de brittiska långbollarna och börja spela kortpassningsspel som är populärt i övriga Europa. Eftersom fotboll och samlande av fotbollsmemorabilia är populärt på de brittiska öarna så är det inte svårt att hitta detta program.

   Matchen hade genom sin stora betydelse dragit hela 81.500 åskådare till Hampden Park. Flertalet av dessa var förstås hemmasupportrar, och de gjorde allt de kunde för att stötta sitt lag i jakten på ett säkrat avancemang till VM. Detta skulle också lyckas efter en insats som mycket liknade den Nordirland stått för då de besegrade Sverige ett år innan. Man ”spelade med hjärtat” som man brukar säga i Skottland och kom i den ena attacken efter den andra. Man hade två kvicka yttrar som oftast avslutade med inlägg mot store centern Joe Jordan. Det var också på en nick i krysset av denne som Skottland tog ledningen i mitten av första halvlek. Den värsta anstormningen mot det svenska målet avstannade i den andra halvleken, då även det svenska laget visade upp att det hade kämpatakter. Chanser hade Sverige ändå svårt att skapa och matchen avgjordes då Skottland fick straff med tio minuter kvar. Skottland var nästan klart för VM och Sverige var långt borta från detsamma.


   Portugal – Sverige 1-2 i Lissabon 14 Oktober 1981

   Inför matchen mot Portugal var det inte längre mycket tal om VM hemma i Sverige, men chansen fanns faktiskt kvar rent teoretiskt om alla resultat gick vår väg. Ett svenskt lag som trots förlusten i den svåra bortamatchen mot Skottland hade gjort det alldeles utmärkt under 1981 ville ge allt för att ta det lilla halmstrå till en spanienresa som ännu fanns.

   Program är inte något som alltid trycks i de sydeuropeiska länderna. Mot Sverige hade således Portugal inte producerat ett vanligt program. Istället fanns på matchen en sporttidning som heter ”Gazeta dos desportos”. Naturligtvis handlade tidningen till stor del om matchen, men det blir ändå inte samma sak när den även gick att få tag på där vanliga tidningar såldes. Laguppställningslapparna som stoppats in i tidningen på stadion var därför det enda som var unikt för matchen. Kombinationen tidning/laguppställningar är så ovanliga att de är nästan omöjliga att få tag på nu.

   Matchen gestaltade sig i mångt och mycket som de andra svåra bortamatcherna i kvalet. Vi blev utspelade av de tekniska portugiserna. Skillnaden nu var att Thomas Ravelli i det svenska målet med både tur och skicklighet såg till att bara en boll hamnade i nätmaskorna bakom honom. Återigen lyckades vi besegra Portugal, vilka efter denna match bara tagit en poäng på sex möten med Sverige (denna svit har vänt på senare år och nu står Sverige utan vinst på de senaste nio mötena). Örgrytes Thomas ”Poletten” Larsson och Tony Persson från Kalmar FF gjorde de svenska målen.

   Tony Perssons tå som givit oss segermålet i matchens sista ordinarie minut gav oss en liten chans på VM. Tabellen efter Sveriges seger mot Portugal såg ut så här: Skottland 9 poäng, Sverige 8 poäng, Nordirland 6 poäng, Portugal 5 poäng och Israel 3 poäng. Sverige hade ju spelat färdigt medan övriga lag hade två matcher var kvar att spela. Nordirland och Portugal kunde båda komma före Sverige om resultaten gick deras väg. Portugal spelade genast bort sina chanser genom att förlora med 1-4 mot Israel. Vårt hopp stod till att Skottland skulle köra över Nordirland på Hampden Park, men det blev 0-0 i den matchen. I kvalets sista match behövde därför Nordirland bara oavgjort hemma mot Israel för att slå ut Sverige, och det klarade man med råge då man vann med 1-0. Efter tre raka VM-slutspel tvingades vi därmed att stå över 1982 i Spanien.

   Att Sverige inte lyckades ta sig till VM var kanske inte så konstigt. Man måste vara ärlig och erkänna att vi vid denna tidpunkt inte hade det spelarmaterial som krävdes för internationella framgångar. När vårt landslag haft sina största framgångar under senare år har det alltid sammanfallit med att vi haft stora profiler inte bara med svenska mått räknat utan även på den europeiska proffsmarknaden. I det här VM-kvalet fanns inte sådana spelare tillgängliga utan vi spelade med ett lag dominerat av goda allsvenska spelare. Inte vid något tillfälle hade Sverige haft mer än två proffs samtidigt på planen i kvalet och under 1981 hade enbart Hasse Borg av våra proffs fått chansen i startelvan.
   Sverige i VM – del 23

Kvalspelet till VM 1982 i Spanien

Till detta VM utökades antalet deltagar
   Sverige i VM – del 23

Kvalspelet till VM 1982 i Spanien

Till detta VM utökades antalet deltagar
   Sverige i VM – del 23

Kvalspelet till VM 1982 i Spanien

Till detta VM utökades antalet deltagar
   Sverige i VM – del 23

Kvalspelet till VM 1982 i Spanien

Till detta VM utökades antalet deltagar
   Sverige i VM – del 23

Kvalspelet till VM 1982 i Spanien

Till detta VM utökades antalet deltagar
   Sverige i VM – del 23

Kvalspelet till VM 1982 i Spanien

Till detta VM utökades antalet deltagar
   Sverige i VM – del 23

Kvalspelet till VM 1982 i Spanien

Till detta VM utökades antalet deltagar
   Sverige i VM – del 23

Kvalspelet till VM 1982 i Spanien

Till detta VM utökades antalet deltagar
   Sverige i VM – del 23

Kvalspelet till VM 1982 i Spanien

Till detta VM utökades antalet deltagar
   Sverige i VM – del 23

Kvalspelet till VM 1982 i Spanien

Till detta VM utökades antalet deltagar
   Kommentarer 2
   2017-07-17 14:36
   2017-07-17 14:38
   sportmemorabilia

   Bilderna: Alla bilder fick inte plats i mitt inlägg så jag gjorde ett till för att få plats med Portugal-Sverige också. Jag har tagit med några laguppställningssidor också eftersom jag låtit alla spelare signera dessa. Jag har alla spelarautografer i samtliga program utom Israel - Sverige och Portugal - Sverige eftersom jag inte var på plats på dessa matcher.
   2017-02-20 23:18
   Sverige i VM – del 22

   VM 1978 i Argentina

   Att Sverige i VM-kvalet haft en väldig tur med lottningen var nog alla experter överens om. Träningslandskamperna efter färdigspelat kval spädde på pessimismen om att det här är inget landslag som räcker till i ett VM. Men så i April vann vårt landslag först med 1-0 över Östtyskland på bortaplan och sedan kom regerande Världsmästarna Västtyskland på besök och fick åka hem med 3-1 i baken. Sverige spelade helt plötsligt riktigt bra och kunde hålla bollen inom laget på ett utmärkt sätt. Inte minst Anders Linderoth och Lennart ”Lie” Larsson hade imponerat med ett konstruktivt mittfältsspel. Kanske var vi ändå inte chanslösa i VM trots allt!

   Georg ”Åby” Ericsson var kanske inte den mest nytänkande förbundskaptenen rent taktiskt, men han var noggrann i planeringen. Inget fick gå snett rent organisatoriskt. Innan lottningen till VM hade han tillsammans med andra representanter för SvFF åkt runt i Argentina för att hitta de bästa inkvarteringarna beroende på vilken grupp vi skulle lottas in i. Det fick inte på några villkor bli som när Sverige i Toluca under Mexiko-VM 1970 tvingades bo på ett ålderdomshem. Det var inte lätt att heller i Argentina hitta bra inkvarteringar med både bra hotell och träningsmöjligheter.

   Lottningen till VM gjordes 14 januari efter ett nytt och komplicerat system. Det fick mycket kritik för att vara tillrättalagt för att gynna vissa nationer, och användes aldrig mer. Sverige hamnade i en grupp som såg jämn ut frånsett att Brasilien var storfavoriter. Övriga lag i gruppen var Österrike och Spanien. Det kändes hugget som stucket vilket lag som skulle följa med brassarna till andra gruppspelsomgången.

   Vår förbundskapten var inte bara noggrann när det gällde det organisatoriska. Han ville också ha en bättre koll på tänkbara VM-spelare än vad som var standard både i Sverige och utomlands. Ett led i denna uppladdning var en VM-test i Solna den 28-29 Januari. Ett 40-tal tänkbara VM-spelare testades. Den spelare som tilldrog sig största intresset satt vid sidan av planen, nämligen Ralf Edström som fortfarande inte var tillbaka efter sin skada i VM-kvalet mot Norge. Ralf skulle så småningom komma med till VM och spela delar av samtliga matcher, men aldrig mer skulle han komma upp i den klass han hade innan skadebekymren satte in.

   I Sydamerika har man liksom i flera sydeuropeiska länder inte samma tradition med program som vi i norra Europa har. Att man inte skulle ha speciella program till alla matcher var därför väntat. Ett program som täcker alla matcher trycktes upp, ”GUIA DE LA COPA MUNDIAL DE LA FIFA” kallades programmet som är på 78 sidor i B5-format. Innehållet i programmet är i första hand anpassat för media med mer information om var lagen bor, tidsplaner etc. än om spelarna. Det finns även en del statistik från tidigare VM, samt laguppställningssidor för varje enskild match. Dessa laguppställningssidor saknar namn, men har rader så att åskådaren själv kan fylla i namnen på spelarna.

   Det finns även en publikation som av organisationskomitten kallades för program. Sidantalet är hela 324 sidor i 11x21cm. Det är dock inte vad vi kallar program utan snarare en broschyr som man läser hemma och inte på matchen. Den innehåller all statistik och information om lagen som brukar finnas i andra turneringsbroschyrer.

   Båda de officiella publikationerna var svåra att få tag på under turneringen om man inte tillhörde media, varför de nu är riktigt sällsynta. Det som man som svensk samlare oftast stöter på är ett rött program i A4 som kallas ”official programme”. Detta är inte alls ett program som varit i närheten av VM eller ens funnits att få tag på i Argentina, utan det trycktes och såldes i England åt samlare och fotbollsintresserade.

   Svenska laget hade till VM med sig en presentation av laget som trycktes på ett flertal antal språk. Den är på 6 utvikbara A4-sidor innehållande presentationer av samtliga spelare och lite historik.


   Sverige - Brasilien 1-1 i Mar del Plata

   Sverige hade tuffast möjliga öppningsmatch mot Brasilien som imponerat innan VM och var favoriter till att ta hem hela VM. Som vanligt hade Brasilien ett mycket tekniskt lag som spelade en trevlig och sevärd fotboll. ”Åby” Ericsson hade efter vårens VM-uppladdning med tester av spelare på läger och framförallt under träningslandskamper funnit fram till en ordinarie startelva. Framförallt offensivt hade landslaget fått ett större självförtroende. Mittfältet bestod av de rutinerade Bosse Larsson och Staffan Tapper kompletterade med de på våren så framgångsrika ”Lie” Larsson och Anders Linderoth. Framåt var Thomas Sjöberg och Benny Wendt förväntade startspelare.

   Brasilien satte genast igång med sitt bolltrillande och skapade ett par jättechanser. Men Sverige var också farliga framåt och skapade flera farligheter och till sist kom också ett svenskt ledningsmål. Thomas Sjöberg förvandlade en fin framspelning från Bosse Larsson till ett inte oförtjänt svenskt ledningsmål. Thomas Sjöberg var kanske matchens bäste spelare. Detta inte bara för målet utan för att han som targetspelare med sin förmåga att täcka bollen, såg till att Sverige kunde behålla bollen och komma till anfall. På ett av dessa anfall nickade ”Lie” Larsson i ribban. Istället för 2-0 skulle Brasilien utjämna till 1-1 på tilläggstid i första halvlek. Andra halvlek blev inte lika sevärd, men visst fanns det måltillfällen för båda lagen. Bland annat var Benny Wendt nära att få bli matchhjälte.


   Sverige - Österrike 0-1 i Buenos Aires

   Efter Sveriges fina öppningsmatch var förhoppningarna stora inför matchen mot Österrike. Mot Brasilien hade Sverige gjort det svårt för motståndarna genom att krympa ytor. Bosse Larsson och Staffan Tapper hade som balansspelare varit nycklar i detta spel. Staffan Tapper blev nu skadad i den 36:e minuten av första halvlek och ersattes av Conny Torstensson som hade sina kvalitéer offensivt. Österrikes snabba anfallare hittade nu stora ytor framför svenska fyrbackslinjen och anföll där med fart. I ett sådant anfall ramlade Österrikiske stjärnan Krankl i straffområdet. Domaren dömde straff då Björn Nordqvist ansågs ha fällt honom, men TV-bilderna tydde snarare på att Krankl snubblade. Straffen satte Krankl själv i mål. Resten av matchen var en kavalkad av österrikiska chanser men Ronnie Hellström i svenska målet var suverän och såg till att det stannade vid 0-1.


   Sverige - Spanien 0-1 i Buenos Aires

   Inför sista matcherna i gruppen hade Österrike redan kvalificerat sig för att gå vidare efter två inledande vinster. De båda enpoängarna Sverige och Spanien som möttes i sista matchen hade ännu möjligheten att gå vidare. För att något av de två länderna skulle lyckas med det så gällde det att vinna samtidigt som Österrike tog poäng av Brasilien. Att vi var tvungna att vinna gjorde att ”Åby” valde att byta ut tre spelare i svenska laget Olle Nordin, Torbjörn Nilsson och Ralf Edström var nya istället för skadade Tapper, Linderoth och Wendt. Vi hade nu ett mycket offensivt lag på planen, men tyvärr saknade vi förmågan att hålla ihop laget i defensiven. Återigen hade motståndarlaget stora ytor att trilla boll på och det var tack vara att matchens bäste spelare i Ronnie Hellström gjorde suveräna räddningar som förlusten hölls nere till 0-1.

   Det finns minst tre förklaringar till att det svenska resultatet inte blev lika bra som fyra år innan: 1. Ralf Edström´s skada hade medfört att han var en skugga av sitt forna jag, 2. Björn Nordqvist´s sjukdom under våren satte ned honom. 3. Vi hade ingen defensiv mittfältare att ersätta Staffan Tapper med efter hans skada. Kanske var det ett misstag av vår förbundskapten att bara ha med sex mittfältare i 22-mannatruppen, varav de flesta hade övervägande offensiva kvalitéer.
   Sverige i VM – del 22

VM 1978 i Argentina

Att Sverige i VM-kvalet haft en väldig tur med lottni
   Sverige i VM – del 22

VM 1978 i Argentina

Att Sverige i VM-kvalet haft en väldig tur med lottni
   Sverige i VM – del 22

VM 1978 i Argentina

Att Sverige i VM-kvalet haft en väldig tur med lottni
   Sverige i VM – del 22

VM 1978 i Argentina

Att Sverige i VM-kvalet haft en väldig tur med lottni
   Sverige i VM – del 22

VM 1978 i Argentina

Att Sverige i VM-kvalet haft en väldig tur med lottni
   Sverige i VM – del 22

VM 1978 i Argentina

Att Sverige i VM-kvalet haft en väldig tur med lottni
   Sverige i VM – del 22

VM 1978 i Argentina

Att Sverige i VM-kvalet haft en väldig tur med lottni
   Sverige i VM – del 22

VM 1978 i Argentina

Att Sverige i VM-kvalet haft en väldig tur med lottni
   Sverige i VM – del 22

VM 1978 i Argentina

Att Sverige i VM-kvalet haft en väldig tur med lottni
   Sverige i VM – del 22

VM 1978 i Argentina

Att Sverige i VM-kvalet haft en väldig tur med lottni
   Kommentarer 1
   2017-02-20 23:20
   sportmemorabilia
   Biljett Sverige - Österrike VM 1978
   Biljett Sverige - Österrike VM 1978
   2017-01-14 09:33

   Sverige i VM – del 21

   Kvalspelet till VM 1978 i Argentina

   Från Europa var Västtyskland direktkvalificerade som regerande världsmästare. Övriga 31
   deltagande europeiska lag delades in i 9 kvalgrupper om vardera 3 eller 4 lag. Segrarna i
   kvalgrupp 1-8 var kvalificerade för VM, medan segrande lag i grupp 9 var tvungna att
   därefter vinna ett interkontinentalt kval för att komma till VM. Att lottas i grupp 9 var därför
   ingen att hoppas på. Vi hade tur i lottningen då vi slapp denna grupp och dessutom hamnade
   vi i en trelagsgrupp som på papperet såg överkomlig ut. Motståndarna var Norge och
   Schweiz som inte var inne i någon bra period med sina landslag. I EM-kvalet två år tidigare
   hade båda dessa lag med god marginal hamnat sist i sina fyrlagsgrupper.


   Sverige – Norge 2-0 i Solna 16 Juni 1976

   Sverige hade inte spelat bra under vårens träningsmatcher och bland annat förlorat mot
   Danmark med 2-1 i Göteborg. Det var första hemma förlusten mot Danmark sedan 1937, då
   danskarna vann den första landskampen som de bägge länderna spelade på fotbollsstadion i
   Solna. Än värre var det att Ralf Edström skadat sig så illa i matchen mot danskarna i
   Göteborg så att han inte kunde medverka mot Norge. Svenska laget var därför inte haussat
   innan matchen, men än sämre får man anta att självförtroendet var i Norge som förlorat de
   sex senaste landskamperna med sammanlagt 1-16.

   Programmet är ett typiskt svenskt 70-talsprogram i det blå A5-formatet. Sidantalet är 56.
   Även innehållsmässigt liknar program från denna tiden varandra med en hel del historik och
   förstås en del om matchen. Programmet skriver också om att kung Carl XVI Gustav hedrar
   matchen med sin närvaro. Man får anta att vår monark även hade annat än fotboll i tankarna
   vid denna tidpunkt. I Sverige rådde det nämligen ”bröllopsfeber”. Kungen var själv
   huvudperson i det evenemanget, då han skulle äkta sin Silvia redan tre dagar efter VM-
   kvalmatchen.

   Norge började matchen försiktigt och Sverige hade mycket boll. I den 27:e matchminuten
   kunde vänsterbacken Björn Andersson ge Sverige ledningen och innan halvtid hade Thomas
   Sjöberg ordnade 2-0 på en stolpretur. Matchen var därefter ganska avslagen och inget av
   lagen verkade gå för fler mål. En bra början på VM-kvalet, men Sverige fick ändå kritik från
   en del håll för att man inte öst på och gjort fler mål.


   Schweiz-Sverige 1-2 i Basel 9 Oktober 1976

   Innan nästa kvalmatch hade Norge ställt till det mot både Schweiz och Sverige. Först lyckade
   Norge efter sju matcher utan mål framåt peta in ett mot Schweiz hemma på Ullevål i VM-
   kvalet och vinna med 1-0. Därefter slog man Sverige i en träningslandskamp med 3-2.
   Schweiz sparkade sin förbundskapten efter förlusten i Norge och den nye förbundskaptenen
   satsade på en hel del nytt i laget som därmed knappast var helt samspelt. Sverige hade också
   problem. Formen var tveksam och så tvingades man komma till spel utan Ralf Edström,
   Roland Sandberg och Bosse Larsson som tidigare varit så viktiga för landslaget. Anfallsparet
   var båda skadade medan Bosse Larsson valde att stå över landslagsspel. Statistiken var också
   emot Sverige då vi aldrig slagit Schweiz på bortaplan trots sju försök.

   Programmet från matchen är på 44 sidor i A5-format. Det är avsevärt lättare att få tag på än
   flertalet program från bortamatcher i tidigare VM-kval. Framsidan av programmet är prytt
   med de två ländernas flaggor. Det svenska spelet under VM 1974 i Västtyskland beskrivs av
   ordföranden i Schweiz fotbollsförbund som ”uttalat kraftfullt”. Kanske det inte riktigt
   stämmer överens med hur vi svenskar såg på det lagets styrkor. Sverige beskrivs i
   programmet som den klara gruppfavoriten i det pågående kvalet. Man såg fem svenska
   trumfkort som man varnar för inför matchen. I tur och ordning var dessa Björn Nordqvist
   som skulle göra sin 96:landskamp, Thomas Sjöberg som kallades ”Torschütze vom Dienst”,
   de bägge tysklandsproffsen Conny Torstensson och Björn Andersson, samt till sist Ronnie
   Hellström. Ronnie som var fruktad av våra motståndare hade fått ett eget program i
   schweizisk TV två timmar innan matchen där parader i tidigare matcher visades.

   De spelare som programmet varnat för var (kanske med undantag av Conny Torstensson som
   inte gjorde sin allra bästa landskamp) tongivande i det svenska laget. Thomas Sjöberg gjorde
   dessutom det avgörande 2-1-målet, som blev omdiskuterat och kanske skulle blivit bortdömt.
   Thomas tvingades nämligen vara ganska tuff mot målvakten när bollen bara skulle in i målet.
   Den förste svenske målskytten, Bo Börjesson, hade man däremot missat helt och han fanns
   inte ens med i laguppställningen i programmet. Att Bosse skulle ta den sista platsen på
   mittfältet kom som en överraskning när laguppställningarna lämnades in strax innan
   matchstart. En anledning till att ”Åby” Ericsson ville hålla denna oväntade laguttagning
   hemlig så länge som möjligt var att Börjesson skulle få ett specialuppdrag under matchen.
   Schweiz stjärna och speluppläggare René Botteron skulle om möjligt neutraliseras av den
   långe göteborgaren, som ju spelade för IFK Sundsvall vid denna tidpunkt. Genom att denna
   laguttagning skulle dyka upp som en överraskning strax innan matchen hoppades ”Åby” att
   schweizarna skulle bli tagna på sängen och inte hitta någon motåtgärd. Detta var en av flera
   lyckade laguttagningar under hans tid som gör att han måste beskrivas som en
   förbundskapten med fingertoppskänsla. Att sedan Börjesson utöver sin tilldelade destruktiva
   uppgift även sköt 1-0-målet var nog mest flyt som vår förbundskapten inte kalkylerat med.
   Och visst hade vi tur som vann matchen då schweizarna, framförallt i början av matchen,
   förde spelet och verkade både kvickare och mer tekniska än de svenska spelarna.


   Sverige – Schweiz 2-1 i Solna 8 Juni 1977

   Sveriges tredje kvalmatch var Schweiz på hemmaplan. Med halva kvalet spelat hade Sverige
   full pott och Schweiz var ännu utan poäng. Trots det hade Schweiz en liten chans att vinna
   kvalgruppen om alla återstående resultat gick deras väg. I Sverige var optimismen nu stor och
   hela 43.000 åskådare hade tagit sig till Fotbollsstadion för att se de våra ta ett avgörande steg
   mot VM.

   Björn Westerberg, vår J-landslagsledare, hade varit Sveriges utsände spion då Schweiz
   träningsspelat inför VM-kvalet. I programmet som nu var utökat till 64 sidor har Björn skrivit
   en intressant artikel om sina intryck av det schweiziska laget. Han anser att de utvecklat sitt
   spel i genrepet mot Tjeckoslovakien, som de för övrigt vann (första vinsten på över ett år).
   Efter att han beskrivit hur de spelar och kartlagt en del duktiga spelare i det schweiziska laget
   så kom han in på lagets svagheter:
   ”- Laget har en tendens att efter en ofta väl genomförd första halvlek sjunka
   anmärkningsvärt i spelstyrka efter paus.
   - Schweizarna är med ett par undantag kortväxta, vilket gör att de flesta är svaga
   huvudspelare.
   - Laget ropar efter en speluppläggare med auktoritet”
   Det verkade som om de schweiziska svagheterna som beskrivs i programmet också försöktes
   utnyttjas av det svenska laget. Sverige var mycket försiktiga i första halvlek, när man kunde
   förvänta sig att motståndarna var som svårast att handskas med. Schweizarna fick ha mycket
   boll, men precis enligt Björn Westerbergs analys saknade man då en speluppbyggare och man
   bollade mest runt i försvaret. Första halvlek spelades därför av i ett lågt tempo med ett fåtal
   chanser. Att Westerberg sett våra chanser störst i andra halvlek stämde då vi gick upp till 2-0,
   dock utan skönspel, genom samma spelare som gjort målen borta mot Schweiz. Skillnaden
   var att nu kom målen i omvänd ordning, Sjöberg sköt första målet (på ett kanonskott) och
   Börjesson det andra. Innan matchen var över hade Schweiz reducerat, men det målet hjälpte
   inte schweizarna som var borta från möjligheten att komma till VM. Sverige skulle gå till
   VM om inte Norge överraskade och vann båda sina kvarvarande matcher mot Sverige hemma
   och Schweiz borta. Vid två norska vinster skulle målskillnad gälla.


   Norge – Sverige 2-1 i Oslo 7 september 1977

   Många skribenter i Sverige hade tagit ut VM-biljetten lite för tidigt. Det skulle visa sig att
   våra grannar i väst inte gett upp VM-drömmarna helt och hållet.

   Programmet från matchen är på hela 80 sidor i A5-format. En stor del av innehållet består
   dock av reklam. En intervju med Georg ”Åby” Ericsson är kanske det mest läsvärda i ett
   program som mer handlar om de svenska spelarna än Norges eget lag. Enligt programmet
   hade runt 5000 biljetter sålts i Sverige, så de svenska spelarna skulle inte behöva vara
   ensamma på Ullevål.

   Det blev en match som vi svenskar inte minns med glädje. Dels blev det en förlust med 2-1
   och dels så råkade Ralf Edström, som äntligen kunde vara med i en av kvalmatcherna, ut för
   ännu en allvarlig skada, nu i höger knä.

   Norge hade två bra anfallare i Tom Lund och Odd Iversen, men framförallt hade de en otrolig
   vilja och offrade sig i alla situationer. De var mycket bättre nu än i första matchen mot


   Sverige. Ändå började matchen ganska bra för de våra och kanske skulle Sverige fått straff då
   Benny Wendt fälldes i matchens inledning. Men Norge tog över och att de förtjänade vinsten
   råder ingen tvivel om. Thomas Sjöberg gjorde Sveriges mål då han kvitterade till 1-1.
   Därmed hade han gjort mål i alla Sveriges kvalmatcher. Att vi inte förlorade med mer än ett
   mål var också mycket viktigt inför den avgörande matchen utan svenskt deltagande.

   Norge behövde nu vinna med tre mål mot Schweiz i Bern för att få ett omspel mot Sverige
   om VM-platsen. En mycket svår uppgift. Hade Norge slagit Sverige med två måls marginal
   hade en uddamålsseger i Schweiz räckt för omspel och en tvåmålsvinst hade givit en
   direktplats åt Norge. En viss nervositet spred sig ändå i Sverige inför gruppens avgörande
   nere i Schweiz, då hemmalaget i motsats till Norge inte skulle ha något att spela för. Schweiz
   ville dock inte ge sig frivilligt i den matchen och vann med 1-0. Sverige var i VM. Vi hade
   tagit oss till tredje raka VM, men på ett långt ifrån lika imponerande sätt som fyra år innan.

   
Sverige i VM – del 21

Kvalspelet till VM 1978 i Argentina

Från Europa var Västtyskland direkt
   
Sverige i VM – del 21

Kvalspelet till VM 1978 i Argentina

Från Europa var Västtyskland direkt
   
Sverige i VM – del 21

Kvalspelet till VM 1978 i Argentina

Från Europa var Västtyskland direkt
   
Sverige i VM – del 21

Kvalspelet till VM 1978 i Argentina

Från Europa var Västtyskland direkt
   Kommentarer 0
   sportmemorabilia har lagt upp en ny samling.
   Jag har matchprogram som min specialitet men jag samlar även på biljetter och annan memorabilia med anknytning till fotboll. Mina specialområden är
1) Landskamper
2) Internationella klubbmatcher
3) Kvalmatcher i svenska seriesystemet, speciellt till allsvenskan och div 2 (numera Superettan)
4) Svenska cupen, speciellt finaler
5) Degerfors IF
 
Förutom från Degerfors har jag många program från speciellt IFK Norrköping, IK Brage, Örebro SK, Landskrona BoIS, Östers IF samt göteborgslagens gemensamma program Ullevibladet.

   Min programsamling

   Jag har matchprogram som min specialitet men jag samlar även på biljetter och annan memorabilia med anknytning till fotboll. Mina specialområden är
   1) Landskamper
   2) Internationella klubbmatcher
   3) Kvalmatcher i svenska seriesystemet, speciellt till allsvenskan och div 2 (numera Superettan)
   4) Svenska cupen, speciellt finaler
   5) Degerfors IF

   Förutom från Degerfors har jag många program från speciellt IFK Norrköping, IK Brage, Örebro SK, Landskrona BoIS, Östers IF samt göteborgslagens gemensamma program Ullevibladet.

   2016-12-19 19:24
   Sverige i VM – del 20

   VM 1974 i Västtyskland

   Efter det rafflande VM-kvalet, där Sverige med ett på många platser nykomponerat lag spelat
   en trevlig anfallsfotboll, var intresset i Sverige på topp inför VM. Om det idag talas mycket
   om en viss Zlatan så handlade det på den här tiden mycket om en annan anfallsstjärna, Ralf
   Edström. En skillnad är att nu riktas nästan allt intresse mot enbart Zlatan och vad han ska
   hitta på med bollen. Inför VM 1974 var det inte bara Ralf och hans huvud som dryftades runt
   om i Sverige, utan förhoppningen var även stor för att kvicke anfallskollegan Roland
   Sandberg skulle få någon snedträff som resulterade i mål för Sverige. Vi hade också ett lag
   som kunde förse de bägge på topp med de rätta bollarna. Bosse Larsson brukade vara kung på
   mitten och Benno Magnusson var specialist på att pricka Ralfs huvud. Detta intresse för vårt
   landslag runt om i vårt avlånga land gjorde att det för första gången var ett stort antal svenska
   supportrar på ett mästerskap i utlandet.

   Inför lottningen till VM placerades Sverige i samma lottningsgrupp som de tre
   blåbärsnationerna Australien, Haiti och Zaire. Med andra ord skulle vi hamna i en grupp utan
   någon på papperet lätt motståndare. En viss besvikelse fanns i Sverige över att seedas på detta
   sätt. Även vad gäller gruppen med toppseedade lag valdes de på ett annat sätt än som sker
   numera. De fyra kvalificerade lag som tidigare vunnit VM placerades således i denna
   seedningsgrupp. De lagen var Brasilien, Italien, Västtyskland och Uruguay. Att av dessa fyra
   bli inlottad ihop med Uruguay var en fördel då de ansågs klart svagare än de andra tre lagen.
   Holland från västeuropeiska seedningsgruppen och Bulgarien från den östeuropeiska hamnade
   också ihop med vårt landslag. På papperet så var den gruppen Sverige hamnat i den klart
   jämnaste och mest ovissa i första gruppspelsfasen. Det var upplagt för att spänningen från
   kvalet skulle upprepas.

   Det var de trevliga program som de välorganiserade tyskarna producerade som fick
   artikelförfattaren, som bevittnade sitt första VM, att få upp ögonen för tjusningen med att
   samla på dessa.

   Liksom varit fallet i Sverige-VM 1958 producerades det både program som skulle täcka hela
   turneringen och program för varje enskild match. Båda turneringsprogrammen har ett avlångt
   format på 21x12cm. Det första som är på tyska är på hela 144 sidor och innehåller allt man
   kan önska i form av historik och statistik samt lagfoton. Det andra programmet som är skrivet
   på flera språk innehåller information om spelarna i alla lagen samt matchagenda för
   turneringen. Båda dessa turneringsprogram gick att få tag på vid samtliga matcher och är
   därmed ganska vanliga. Programmen från de enskilda matcherna liknar varandra, och flertalet
   sidor är identiska. Frånsett framsidan som är i olika färger är några sidor i början och i mitten
   på programmet utbytta, bland annat laguppställningarna naturligtvis.

   Ett flertal program och andra skrifter som inte är utgivna av VM:s organisationskommitté
   fanns också i anslutning till matcherna. Av dessa har ett ”Stadion-program” från matchen mot
   Jugoslavien tagits med som illustration till denna artikel.

   Även Svenska Fotbollförbundet hade producerat ett antal trycksaker inför VM. En av dessa
   ”Sverige i Fotboll-VM 1974” var avsett för bland annat den svenska truppen. Skriften
   innehåller ett detaljerat dagsprogram för de svenska spelarna och en del förmaningar inför
   avresan: ”Utrustningsdetaljen är viktig. Samtliga spelare skall medföra bollskor (två par med
   korta respektive långa dobbar) samt träningsskor med tjock sula. Målvakterna ska dessutom
   medföra keps och handskar. Eftersom det kan bli 15-17 träningstillfällen och 3-7 matcher
   kanske två par skor inte räcker…”


   Sverige – Bulgarien 0-0 i Düsseldorf

   I första matchen ställdes Sverige mot Bulgarien som hade en av VM:s superstjärnor i sitt lag,
   Christo Bonev. Denne Bonev hade på sex kvalmatcher gjort 7 av Bulgariens 13 mål. Denna
   målfarlighet var remarkabel då han spelade mittfältare i en 4-3-3 formation. Innan matchen
   talades det nästan mer om hur denne spelare skulle stoppas än hur vi själva skulle agera
   framåt. Bosse Larsson som var en mycket mångsidig spelare fick av ”Åby” Ericsson
   uppgiften att spela libero i den här matchen. Först Staffan Tapper och sedan Ove Grahn hade
   hårdbevakning på Bonev, men kanske blev det svenska spelet lite lidande av den respekt vi
   hade för motståndaren. De svenska chanserna var fåtaliga, men vid ett par tillfällen var det
   strafftillbud. Men varken straff eller mål blev det i den här matchen.


   Sverige – Holland 0-0 i Dortmund

   Ajax hade i början på 1970-talet dominerat klubblagsfotbollen i Europa med bland annat tre
   raka vinster i Europacupen. De hade revolutionerat fotbollen med sin totalfotboll med
   ständiga platsbyten och där alla spelare medverkade offensivt. Landslaget som byggde på
   många ajaxspelare spelade också efter denna anfallsglada modell.

   Till den här matchen hade Bosse Larsson flyttats upp på mittfältet och Björn Nordqvist
   kommit in i mitten av försvaret. Det var en lyckad förändring, och en uppställning man haft
   under det lyckade VM-kvalet. Bosses arbetskapacitet behövdes på mitten och Björn var felfri i
   försvaret. Åby övergav tankarna på att spela med en libero och höll fast vid detta 4-3-3-
   system under resten av VM.

   Holland som med sin totalfotboll spelade en offensiv och fantasifull fotboll detta VM gjorde
   mål i alla sina matcher utom en - denna match mot Sverige. Men visst var det en vacker
   fotboll de visade upp, och framförallt i andra halvlek var det nästan spel mot ett mål. Ändå
   kanske det var Sverige som kom närmast mål då Roland Sandberg med ett volleyskott
   tvingade Jongbloed i holländska målet till en reflexräddning.

   Sällan har ett lag fått så mycket beröm efter en mållös tillställning som Åby och hans grabbar
   fick efter den här matchen. Matchen bidrog till ett svenskt självförtroende som var viktigt
   inför resten av VM.


   Sverige – Uruguay 3-0 i Düsseldorf

   Inför sista matchen låg Sverige trea i gruppen, men på samma poäng men med färre gjorda
   mål än tvåan Bulgarien. Ett oavgjort resultat skulle kanske räcka till avancemang, men för att
   vara på säkra sidan så var det vinst som gällde.

   Den ganska intetsägande första halvleken slutade mållös och det var Uruguay som haft ett
   visst övertag. Holland hade i den andra matchen en 2-0-ledning mot Bulgarien, varför det
   lutade mot avancemang för Holland och att Bulgarien skulle få lämna VM. Sverige och
   Uruguay skulle därmed göra upp om den återstående platsen i semifinalgruppen. Eftersom
   Sverige hade ett poäng mer än Uruguay så skulle oavgjort räcka för de våra. Andra halvlek
   var knappt en minut gammal då Ralf Edström slog till med ett kanonskott strax utanför
   straffområdet. Efter detta målet var Sverige i förarsätet och Uruguay var aldrig nära att skaka
   de våra. Innan matchen tog slut gjorde firma Edström och Sandberg var sitt mål till mot ett
   desillusionerat motståndarlag. Vi var vidare till semifinalgruppen.


   Sverige – Polen 0-1 i Stuttgart

   Sverige som inte släppt in et ända mål så långt i VM skulle nu ställas mot ett polskt anfall som
   gjort hela 12 mål på sina tre första matcher i VM. I en jämn första halvlek så hade båda lagen
   chanser att göra mål, och matchens enda målet skulle komma strax innan halvtid på en vacker
   nick av den kvicke polske anfallaren Lato.

   I andra halvleken fick Sverige en straff efter det att Conny Torstensson fällts inom
   straffområdet. Staffan Tapper tog straffen. Jan Tomaszewski, Polens duktiga målvakt, blev
   hjälte då han tippade bollen till hörna. Straffen hade inte varit tillräckligt hård för att lura en
   målvakt som chansade rätt och dessutom kom bollen i den höjd som är lättast för en målvakt
   att rädda. Besvikelsen över förlusten var stor i Sverige och Staffan Tapper fick utstå mycket
   kritik för straffmissen. Hade Tomaszewski chansat åt andra hållet hade straffen ansetts som
   mycket säker och samme Tapper hade varit hjälte. Sådan är fotbollen.


   Sverige – Västtyskland 2-4 i Düsseldorf

   På en regnblöt plan skulle en av VM:s mest dramatiska och minnesvärda matcher utspelas.
   Tyskarna startade i ett högt tempo och skapade ett flertal farliga chanser. Bara Ronnie
   Hellströms storspel i det svenska målet hindrade Tyskland från att ta ledningen. Så i den 26:e
   minuten skulle ett av den svenska fotbollshistoriens mest berömda mål komma. En frispark
   från Bosse Larsson nickades bort av Schwarzenbeck i det tyska försvaret. Bollen hamnade
   hos Ralf Edström vid straffområdesgränsen som drog till på volley. Hur kanonskottet följer en
   böjd bana som bara kan fås genom en volleyträff och flyger över Sepp Maier och upp i
   nättaket har de flesta av oss på näthinnan. Detta fantastiska mål var det enda under första
   halvlek, men det skulle bli fler i andra halvlek. Fem minuter in på andra halvlek kom två tyska
   mål inom en minut, men strax därefter utjämnade Roland Sandberg ur liten vinkel. Sedan var
   det en oerhörd tysk press i högt tempo. Det kraftfulla tyska spelet tog på de svenska spelarnas
   ork och på slutet orkade de inte stå emot längre. Två sena tyska mål och Sverige hade förlorat
   med 4-2 i en mycket underhållande match.


   Sverige – Jugoslavien 2-1 i Düsseldorf

   Vår sista match spelades inför VM:s näst minsta publiksiffra. Matchen blev en ganska
   avslagen historia då chansen till både final och bronsmatch var borta för båda lagen. Som ofta
   är fallet då en match inte gäller något blev spelet snällt och småtrevligt. Efter att Jugoslavien
   tagit ledningen vände vi på steken med mål av Ralf Edström och Conny Torstensson. En vinst
   i avslutningsmatchen satt bra i ett både för Sverige och världsfotbollen mycket trevligt VM.

   Sverige i VM – del 20

VM 1974 i Västtyskland

Efter det rafflande VM-kvalet, där Sverige med et
   Sverige i VM – del 20

VM 1974 i Västtyskland

Efter det rafflande VM-kvalet, där Sverige med et
   Sverige i VM – del 20

VM 1974 i Västtyskland

Efter det rafflande VM-kvalet, där Sverige med et
   Sverige i VM – del 20

VM 1974 i Västtyskland

Efter det rafflande VM-kvalet, där Sverige med et
   Sverige i VM – del 20

VM 1974 i Västtyskland

Efter det rafflande VM-kvalet, där Sverige med et
   Sverige i VM – del 20

VM 1974 i Västtyskland

Efter det rafflande VM-kvalet, där Sverige med et
   Sverige i VM – del 20

VM 1974 i Västtyskland

Efter det rafflande VM-kvalet, där Sverige med et
   Sverige i VM – del 20

VM 1974 i Västtyskland

Efter det rafflande VM-kvalet, där Sverige med et
   Sverige i VM – del 20

VM 1974 i Västtyskland

Efter det rafflande VM-kvalet, där Sverige med et
   Sverige i VM – del 20

VM 1974 i Västtyskland

Efter det rafflande VM-kvalet, där Sverige med et
   Kommentarer 1
   2016-12-19 19:26
   sportmemorabilia
   VM-laget 1974
   VM-laget 1974
   2016-10-11 10:01
   Sverige i VM – del 19

   Kvalspelet till VM 1974 i Västtyskland (fortsättning)


   Sverige – Österrike 3-2 i Göteborg

   Inför denna viktiga match var intresset högt uppskruvat. Sverige var tvunget att vinna för att
   hålla VM-chansen vid liv, åtminstone till den svåra bortamatchen mot Ungern som sedan
   stundade. Hur vi skulle utnyttja Ralfs huvud på bästa sätt var en nyckelfråga som
   diskuterades mycket. Till slut kom ytterligare två Åtvidabergare in på högerkanten i det
   svenska laget: Janne Olsson som högerback och Benno Magnusson som högerytter. Dessa
   såg i ÅFF ofta till att Ralfs huvud fick de rätta bollarna att jobba med, samma understöd
   skulle han nu få i landslaget. ”Åby” Ericsson ansåg långt efter sin tränarkarriär att detta var
   hans mest lyckade uttagning.

   Programmet liknar det som trycktes mot Malta, men sidantalet hade utökats till 44. SvFF:s
   ordförande Gunnar Ericsson skriver i programmet: ”Så är vi då äntligen framme vid matchen
   med stort M, den som vi har längtat efter, spekulerat över och fruktat. Det gäller mycket för
   båda lagen, men jag hoppas på två saker: För det första , att sportmannaskapet skall
   dominera och att vi får se fotboll när den är som bäst. För det andra, att vi får uppleva den
   landskampsstämning som endast en fullsatt arena kan bjuda. Det är vi inte bortskämda
   med.” Han skulle bli bönhörd på båda punkter även om det inte blev något publikrekord för
   Ullevi. Lennart Crusner ser matchen mot Österrike som en ödesmatch och ett sista halmstrå
   att kvalificera sig till VM-slutspelet. Österrikarna beskrivs också som att ha ett av det mest
   tekniska, snabba och finurligaste spelet i hela Europa. I programmet står det även om Ralfs
   uttalande innan han sprang ut på Ullevi: ”En gôr så gôtt en kan, vad är mer att gôre…?” Kan
   det uttalandet ha varit på träningen eller inför maltamatchen? Berömt är det i alla fall…

   Matchen blev välspelad, och beskrevs som den bästa match ett svenskt landslag spelat på
   många år. Och den svenska taktiken fungerade till fulländning. Ralfs huvud regerade i höjden
   och Roland Sandberg sprang i alla luckor. Två mål av Sandberg, halvt snedträffar som
   vanligt. Det vackraste målet var dock ett volleyskott i mål från Ove Grahn på en nednick av
   Ralf.


   Ungern – Sverige 3-3 i Budapest

   Ännu en oerhört viktig och svår match. Vinnaren skulle stå med ena benet i VM, medan
   förloraren skulle vara borta. Dramatiskt på papperet, men ändå inte lika dramatiskt som det
   skulle bli i verkligheten.

   Programmet från matchen är en raritet liksom de flesta program från Ungern som ofta trycks i
   en liten upplaga. Det är 16 innehållsrika sidor i A4-format. Eftersom de flesta svenskar har
   svårt att förstå ungerska blir det inga citat från innehållet.

   Det blev en match som de av oss som var med på den tiden aldrig glömmer. Ungrarna
   startade i ett rasande tempo inför en publik på hela 76.000 på Népstadion. Följdriktigt tog
   också Ungern en tidig ledning som kunde varit ett par mål större. Bland annat gör Sven-
   Gunnar Larsson en fantomräddning på en nick. I mitten på halvleken lyckades Sverige i alla
   fall skapa lite själva och innan halvtid gjorde Ove Kindvall 1-1 då ungrarna missade en
   officidefälla och tre svenskar kom fria. I andra halvlek var det ungersk press igen innan
   Roland Sandberg vackert framspelad av Conny Torstensson gjorde viktiga 2-1. Nu var VM
   nära och ungrarna var kända som humörspelare som sällan kunde resa sig ur underlägen. Men
   den här gången var det annorlunda, en konstant ungersk press mot det svenska målet och
   plötsligt var Sverige i underläge 2-3. Plötsligt var Ungern klara för VM om inte Sverige
   gjorde mål. Runtom i Sverige var vi nog lite uppgivna i detta läge. Vår guldgosse Ralf hade
   tagits hårt hela matchen och nu verkade orken gått ur honom totalt. Men plötsligt dök han
   upp vid bortre stolpen och satte pannan till och 3-3 var ett faktum med knappa kvarten kvar
   att spela. En av de längsta kvartarna i svensk fotbollshistoria senare så hade Sverige ”vunnit”
   med 3-3. VM var nära.


   Malta-Sverige 1-2 i Valletta

   Sex landskamper med blandat resultat hann Sverige med under de fem månader som gick
   innan den viktiga matchen mot Malta. Det rådde lite av fotbollsfeber i Sverige. Alla andra
   matcher i gruppen var färdigspelade så förutsättningarna var klara. En vinst med minst två
   mål och Sverige skulle vinna gruppen på målskillnad. En uddamålsseger och vi skulle hamna
   på samma poäng och målskillnad som Österrike, vilket skulle innebära omspel. Allt annat i
   resultatväg än svensk vinst och Österrike skulle ta hem gruppen. Skriverier i svensk press
   talade om att malteserna eventuellt skulle få pengar om de kunde hjälpa Österrike. I
   österrikisk press var det svenskarna som försökte muta malteserna med volvobilar för att ett
   lämpligt resultat skulle hjälpa Sverige till VM. Hur som helst blev det en viktig match även
   för malteserna nu när de hade blickarna på sig mer än vanligt. De var taggade för match! Till
   sin hjälp hade Malta den beryktade Gzira-stadion som hade en hård grusplan som tidigare
   ställt till det för andra storheter som England.

   Det fanns två olika program på matchen. Det ena är ganska vanligt och finns hos många
   samlare och fotbollsintresserade. Det är rött på utsidan och har 20 sidor i A5-format. En
   intressant artikel har som överskrift: ”No Mercy for Sweden! Let´s win” Den är skriven på ett
   peppande sätt som för att ge lite tändvätska för det maltesiska laget. Bland annat står det i
   artikeln ”Only a win will make our sporting rivals come to our island with respect for us. So
   let´s win!”Det andra programmet är något större till formatet och på hela 52 sidor. Bland
   annat är en hel sida skriven på svenska av Kvällspostens Thure Isacson. ”Sanningens 90
   minuter” är överskriften. Den artikeln är skriven med ett annat teckensnitt än övriga
   programmet. Det kan tyda på att den gode Thure postat artikeln från Sverige och att man
   kopierat in den som den var för att slippa göra fel med alla konstiga bokstäver vi har i
   Sverige. En viktig detalj till Sveriges förmån belyses i artikeln”En fördel har Sverige haft i
   jämförelse med österrikare och ungrare. Vårt lag kommer noga förberett. Ungern och
   Österrike räknade aldrig med att VM-kvaldramat skulle avgöras här i ”sandhögen”. De kom
   till ett träningspass, uttryckte sitt missnöje och förakt, kände på planen timmans tid och sen
   var det nog med det. Åby Ericson som är systematisk och noggrann i varje detalj vet idag när
   hans lag springer ut på planen att våra förberedelser med en rad träningspass på Malta är
   skyhögt överlägsna Ungerns och Österrikes”

   Matchen började nervöst från Sverige, spelarna verkade inte trivas på grusplanen utan gjorde
   många tekniska misstag. Efter 19 minuter tar så Malta ledningen. Enda målet Malta gjorde i
   hela kvalet. Ridå ner! VM var nu inte alls så säkert längre. Men redan en dryg minut senare
   hade Ralf nickat och Ove Kindvall petat in bollen. Redan innan halvlek gjorde Bosse Larsson
   1-2 från straffpunkten efter att Ralf fått en ganska snällt dömd straff med sig. Strax efter det
   andra svenska målet stördes matchen av att delar av publiken misskötte sig och bland annat
   slängde in stenar på planen. Ett sex minuters avbrott följde. Kanske störde det de våra för det
   svenska spelet gick i baklås och det blev inga mer svenska mål. Det kunde t.o.m. ha blivit
   mål åt fel håll om det velat sig illa.


   Sverige – Österrike 2-1 omspelsmatch i Gelsenkirchen

   Det blev alltså ett omspel mellan Sverige och Österrike. Hade inbördes möten mellan de tre
   främst placerade lagen gällt så hade vårt stolta landslag fått nöja sig med tredjeplatsen. Men
   sådana regler fanns lyckligtvis inte på den här tiden. Nu räddades vi av att vi förbättrade vår
   målskillnad via 7-0 mot Malta.

   Kvalmatcherna hade ju spelats under väldigt skiftande förutsättningar: Hetta, regn och hal
   plan och så en hård grusplan. Nu fattades det bara ett nytt väderfenomen, och det fick man.
   Snö!

   Programmet är på 12 A4-sidor och är ett av Schalke 04´s standardprogram. Som väntat när
   matchen spelats på neutral plan så är programmet mycket sällsynt. Programmet innehåller allt
   det nödvändiga. Förutom laguppställningarna! Leopold Statsny, Österrikes lagkapten, var
   sedan tidigare en mästare på att hemlighålla laguppställningar och Åby Ericson svarade med
   samma mynt redan vid matchen mellan lagen i Göteborg.

   Det var länge osäkert om matchen skulle kunna spelas i snön. Den Östtyske domaren Rudi
   Glöckner var dock inte pigg på att ställa in en match för snö såvida han bara kunde se alla
   linjer. När det var dags för inspektion av planen var alla linjer välputsade men planen för
   övrigt snötäckt. Vid matchstart hade temperaturen sjunkit under nollan så det var ett tunt
   skartäcke ovanpå snöslasket. Det var av naturliga skäl ett halt underlag och många tekniska
   misstag gjordes inte minst av de svenska spelarna. Österrikarna verkade behärska underlaget
   bäst och hade mycket boll. En spelare som inte brydde sig så mycket om att det var svårspelat
   var Roland Sandberg, han byggde ändå sitt spel mer på snedträffar än teknisk skicklighet.
   Springa kunde man ju göra trots snön och det gjorde Roland. I elfte minuten hittade han en
   lucka att löpa i och Kindvall spelade en perfekt boll. Pang på bollen som flög under
   målvakten Rettensteiner och i mål. I tjugoåttonde minuten föll Ove Kindvall i straffområdet
   efter att han snappat upp en bakåtpass och hade nästan öppet mål. Återigen skulle vår
   turdomare döma straff i en avgörande VM-kvalmatch (det var han som gav samme Kindvall
   straff i matchen mot Frankrike i VM-kvalet 1969). Ur många österrikares synpunkt borde de
   haft frispark istället. Bosse Larsson satte straffen i mål trots att målvakten chansade rätt och
   hade fingrarna på bollen. Redan tre minuter senare hade Österrike genom ett nickmål av
   Hattenberger åter fått kontakt i matchen. I andra halvlek hade sedan Österrike ett hårt tryck
   mot det svenska målet, men i den kraftiga blåsten och den svårspelade planen hade de svårt
   att skaffa klara målchanser, förutom ett skott i stolpen. Sverige var klart för VM!

   Sverige i VM – del 19

Kvalspelet till VM 1974 i Västtyskland (fortsättning)


Sverige – Öste
   Sverige i VM – del 19

Kvalspelet till VM 1974 i Västtyskland (fortsättning)


Sverige – Öste
   Sverige i VM – del 19

Kvalspelet till VM 1974 i Västtyskland (fortsättning)


Sverige – Öste
   Sverige i VM – del 19

Kvalspelet till VM 1974 i Västtyskland (fortsättning)


Sverige – Öste
   Sverige i VM – del 19

Kvalspelet till VM 1974 i Västtyskland (fortsättning)


Sverige – Öste
   Sverige i VM – del 19

Kvalspelet till VM 1974 i Västtyskland (fortsättning)


Sverige – Öste
   Kommentarer 1
   2016-10-29 09:09
   stefan tolinsson
   nästa vecka e de sportsamlar mässa på idrottsmuseet hoppas vi ses de finns massor kolla deras hemsida
   2016-08-02 14:30

   Sverige i VM – del 18

   Kvalspelet till VM 1974 i Västtyskland

   För första gången lottades Sverige in i en fyralagsgrupp i ett VM-kval. Österrike, Ungern och
   Malta blev våra motståndare i en grupp som på förhand var väldigt öppen mellan tre länder.
   Gruppen skulle till slut ändå överträffa alla förhandstips vad gäller raffel.


   Sverige – Ungern 0-0 i Solna

   Första matchen för Sverige spelades 25 Maj mot Ungern. Ungern hade redan mjukat upp
   inför matchen mot Sverige men att besegra Malta både borta och hemma och hade därmed
   redan fyra poäng och ledde gruppen.

   Programmet är det första landskampsprogrammet av en ny blå typ i A5-format som skulle
   vara standard på fotbollsstadion under 7 år. Sidantalet är 48. Innehållet är det man brukar
   hitta i ett program med lite historik och en del om matchen. Reklam är det ganska gott om,
   vilket vi fotbollshistoriker vanligtvis inte är intresserade av. Dock måste man ställa sig
   frågande till om uppmaningen att köpa dagens matchprogram är en särskilt effektiv reklam då
   min knappast kan läsa det innan man köpt programmet.

   Georg ”Åby” Ericsson valde kontinuitet i laguttagningen. Hela startelvan hade således varit
   med i förgångaren Orvar Bergmarks VM-trupp 1970, även om Krister Kristensson och Ove
   Eklund inte spelade någon match i slutspelet var de också rutinerade i landslagssammanhang.

   Matchen spelades på en av regn hal och svårspelad gräsmatta. Kanske detta bidrog till att det
   missades friskt framför mål av båda lagen. Kämpamoral hade ju dessa svenska spelare visat
   upp även innan i VM-slutspelet i Mexiko, och det rådde det ingen brist på nu heller. De förde
   matchen, men effektiviteten var tyvärr lika dålig nu som i VM:et innan. Kritiken ökade om att
   svenska forwards borde bytas ut.


   Österrike-Sverige 2-0 i Wien

   Styvt två veckor efter ungernmatchen var det dags för nästa kvalmatch. Båda lagen hade lite
   småskador och dessutom problem med att få loss vissa av spelarna som var involverade i
   kvalmatcher med sina klubblag i Tyskland och Schweiz. Förutsättningarna för att spela
   fotboll var helt andra än i matchen innan då det var en stekhet junilördag i Wien.

   Programmet från matchen är ett för tiden typiskt österrikeprogram. ”Fest der Sportpresse”
   kallades de och delades alltid ut gratis på matcherna. Av någon anledning är dessa program
   trots att spridningen borde vara relativt stor svåra att få tag i. Framsidan av programmet är lite


   överraskande prydd med tre österrikiska friidrottstjejer. Anledningen är att fotbollslandslaget
   inte stod så värst högt i kurs och man ville locka publik med kringevenemang. Ett
   världsrekordförsök av den österrikiska höjdhopperskan Ilona Gusenbauer och en presentation
   innan matchen av andra duktiga österrikiska idrottsmän var de huvudsakliga extra
   dragplåstren. Att hemmanationen inte hade så stora förhoppningar om ett lyckat VM-kval
   märks också i den artikel som beskriver förutsättningarna inför matchen.”Ist Österreich
   chansenlos?” var för övrigt rubriken.

   Nej, Österrike skulle inte vara chanslösa i den här matchen. Ett attackvilligt hemmalag vann
   till slut matchen efter att ha spelat en riktigt fin fotboll. Sverige var ganska utspelade även om
   det skapades en del chanser av framförallt inhoppande Inge Ejderstedt.

   Kritiken mot vårt landslag och vår förbundskaptens laguttagningar blev alltmer högljudd.
   Sveriges forwards hade nu inte gjort ett enda mål på de sex sista landskamperna.


   Sverige – Malta 7-0 i Göteborg

   Nästa kvalmatch var den på papperet enklaste, Malta på hemmaplan. Matchen gick inte förrän
   i mitten på Oktober , så det var tre landskamper inlagda innan maltamatchen, och dessutom
   en sista finslipning inför VM-kvalet med en match landslaget-pressen. Åtvidabergs FF hade
   spelat en väldigt fin fotboll i allsvenskan och Roland Sandberg i par med Ralf Edström hade
   öst in mål. ”Åby” tog tillfället i akt att testa båda dessa forwards i de mindre viktiga
   vänskapsmatcherna. Sandberg gjorde mål direkt mot Danmark. Edström gjorde ett än större
   intryck med tre nickmål mot Sovjet och ytterligare två mot Norge. Sverige hade fått ett nytt
   anfallspar som skulle visa sig väldigt viktiga i det fortsatta VM-kvalet.

   Programmet till matchen var det vanliga Ullevi-bladet, sidantal 36 i något smalare än A5-
   format, utgivet av Göteborgsalliansen i samarbete med Idrottsjournalisternas Klubb.
   Programmet ger uttryck för den optimism som nu kommit in i svensk fotboll. Trots det svåra
   läget i gruppen efter den dåliga starten på kvalet såg man vissa chanser till att Sverige skulle
   kunna klara upp detta till slut. Men programredaktör Lennart Crusner ansåg att för att det
   skulle kunna bli svensk gruppseger krävdes det en storseger mot Malta samt att Ungern tog
   poäng borta mot Österrike. Så skulle det också bli: Sverige-Malta 7-0 och Österrike-Ungern
   2-2.

   I matchen mot Malta fanns det flera föryngringar av laget. Förutom det nya anfallsparet var
   deras klubbkamrat Conny Torstensson den som till VM skulle bli mest betydelsefull av de
   nya. Förvisso var motståndet långt ifrån bra, men Åbys nya landslag såg onekligen mycket
   intressant ut. Svensk fotbolls nya omslagspojke, den nyblivne 20-åringen Ralf Edström,
   gjorde ingen besviken i sin första viktiga landskamp. Två nickmål och ett mål med vänstern
   efter en retur på egen nick i ribban. Ralf hade nu gjort åtta mål på Sveriges tre senaste
   landskamper, varav sju på nick. Övriga mål gjordes av Bosse Larsson (2 stycken), Roland
   Sandberg och Dag Szepanski.

   (fortsättning på VM-kvalet 1974 kommer)
   
Sverige i VM – del 18

Kvalspelet till VM 1974 i Västtyskland

För första gången lottades Sve
   
Sverige i VM – del 18

Kvalspelet till VM 1974 i Västtyskland

För första gången lottades Sve
   
Sverige i VM – del 18

Kvalspelet till VM 1974 i Västtyskland

För första gången lottades Sve
   
Sverige i VM – del 18

Kvalspelet till VM 1974 i Västtyskland

För första gången lottades Sve
   
Sverige i VM – del 18

Kvalspelet till VM 1974 i Västtyskland

För första gången lottades Sve
   Kommentarer 0
   2016-04-18 06:41
   Sverige i VM – del 17

   VM 1970 i Mexiko

   Efter två missade slutspel på 1960-talet var det så äntligen dags igen. Sverige hade kvalat in efter att ha eliminerat starka Frankrike i kvalet. Gruppen vi hamnat i under VM såg ganska svår ut då både Italien och Uruguay av hävd gjort bra ifrån sig i VM-slutspel. Nykomlingen Israel var däremot på förhand väldigt nederlagstippad.

   Vårt landslag hade ett ramstarkt försvar och ett hårt arbetande mittfält med bland annat Bosse Larsson och Tommy Svensson. De frågetecken som fanns gällde anfallet, det kunde ju inte leva enbart på Ove Kindvalls oomtvistade målsinne.

   Innan VM gjorde man från svensk sida ett försök att få loss Roger Magnusson från hans franska klubb Olympique Marseille. Hans ellegans och oberäkneliga spelstil var något som man hoppades skulle kunna ge en extra piff till det annars lite stereotypiska spel landslaget visat upp innan VM. Två mål framåt hade det bara blivit på tre vänskapsmatcher. Tyvärr hade klubblagen på denna tid en möjlighet att stoppa spelare från landslagsspel. Det gjorde Olympique Marseille genom att ställa så höga ekonomiska krav på SvFF för att släppa sin guldklimp att en uppgörelse var utesluten. Sverige fick spela VM utan honom.

   Det program man numera oftast ser från VM 1970 är rött och på 68 sidor. Officiellt program står det på framsidan på fyra språk. Men detta är trots det inte det officiella programmet, utan ett program som trycktes för att säljas i England där intresset för VM var extra stort då man ju var regerande mästare. För mig har detta program ett ringa värde, då jag snarast ser det som en engelsk tidning.

   De officiella program som fanns tillgängliga i Mexiko är ovanliga och var i första hand tryckta för media och VIP-personer då vanliga åskådare inte har en tradition av att köpa program varken här eller i flertalet övriga länder på den amerikanska kontinenten. Turneringsprogrammet finns i två varianter som ser likadana ut, det ena är grönt och det andra gult på framsidan. Det gröna programmet är på hela 244 sidor och skrivet på spanska, medan det gula är på engelska och innehållet är reducerat till 132 sidor. Båda har intressanta artiklar och historik från tidigare VM-turneringar och är rena från all den reklam man ser i inte minst svenska program. Läsvärda med andra ord, men ändå saknar man den information om den aktuella matchen någon antagligen var på då programmet inhandlades. Sådan information var enbart åtkomlig för media vid matcherna och då i form av enkla lappar med laguppställningar.


   Sverige – Italien 0-1 i Toluca

   Innan matchen talades mycket om hur Italiens stora stjärna Luigi Riva skulle stoppas. GAIS Janne Olsson fick förtroendet att specialbevaka honom, och det gjorde han så bra att Riva inte skapade så värst mycket i matchen. Tyvärr fick Janne Olsson ändå inte bli en hjälte. Efter matchen var samtalsämnet Italiens och matchens ända mål. Hur kunde Domenghinis boll gå i mål? Vår blivande stormålvakt Ronnie Hellström hade gjort ett av sina få misstag i landslaget och släppt ett relativt löst skott under sig vid sin högra stolpe. Han skulle straffas för detta genom att bli petat ur laget resten av turneringen och i ett antal landskamper efter VM.
   Egentligen var det spelmässigt en typisk 0-0-match. Efter det tidiga ledningsmålet kunde Italien ägna sig åt det de var allra bäst på, att bevaka en ledning med att lågt försvarsspel. Det svenska spelet var stereotypt med ideliga inlägg som det italienska försvaret lätt tog hand om. Det svenska övertaget i bollhållande skapade få chanser och var ett skenbart övertag.


   Sverige – Israel 1-1 i Toluca

   Detta var en match Sverige bara skulle vinna. Liksom mot Italien var det Sverige som hade bollen mest, men de chanser som skapades var lätta att räkna. Vi hade nog behövt en dribbler som Roger Magnusson mot de igelkottsförsvar vi mötte i Mexiko. Ove Kindvall fick nu agera ganska ensam i anfallet och det svenska spelet var ganska lätt att neutralisera innan farligheter skapats. Tom Turesson gav ändå Sverige hopp med att göra 1-0 knappa 10 minuter in i andra halvlek, men strax efteråt kunde Israel kvittera med ett långskott som lurade nye målvakten Sven-Gunnar Larsson.


   Sverige – Uruguay 1-0 i Puebla

   Sverige var tvunget att vinna med två måls mariginal för att gå vidare. Inte många trodde på det mot ett så försvarsstarkt lag som Uruguay, speciellt inte som man hade den ypperlige målvakten Mazurkiewicz mellan stolparna. Inte desto mindre visade Sverige upp ett frejdigt anfallsspel, som skapade flera goda målchanser. Leif Eriksson träffade stolpen efter en dryg minut och sedan brände bland annat Ove Kindvall, Bosse Larsson och Göran ”Pisa” Nicklasson gyllene lägen. Målet skulle komma, men då först på övertid, med en nick av inhoppande Ove Grahn. Det fanns sedan ingen tid kvar för det viktiga andra målet. Sverige var ute ur VM efter gruppspelet!

   Besvikelsen var stor direkt efter VM, men i efterhand får man nog ändå säga att vi gjorde en godtagbar insats. Inget annat utslaget lag hade en lika god statistik som Sverige, så vi kan nog kalla oss för nia i tävlingen. Då både Italien och Uruguay sedan gick långt i turneringen så indikerar det att det var en svår grupp vi hamnat i. Det kraftödande spel som Sverige hade kanske inte heller passade på den höga höjden. Toluca ligger på 2700 meters höjd.
   Sverige i VM – del 17

VM 1970 i Mexiko

Efter två missade slutspel på 1960-talet var det så ä
   Sverige i VM – del 17

VM 1970 i Mexiko

Efter två missade slutspel på 1960-talet var det så ä
   Sverige i VM – del 17

VM 1970 i Mexiko

Efter två missade slutspel på 1960-talet var det så ä
   Kommentarer 0
   2016-04-03 13:56

   Sverige t VM - Del 16

   Kvalspelet till VM 1970 i Mexiko

   Frankrike och Norge blev våra motståndare i kvalet till 1970 års VM-slutspel. Lottningen såg
   i alla fall lite lättare ut än fyra år innan. Frankrike var bra men höll knappast Västtysklands
   klass.

   Sverige – Norge 5-0 i Solna den 9 oktober 1968

   Till premiärmatchen i VM-kvalet mot Norge trycktes det vanliga programmet i litet format. I
   detta fallet var antalet sidor 56. Man kan läsa om de nymodigheter som var på väg in i
   fotbollen: ”När FIFA höll kongress häromdagen i Mexiko, beslöts bl.a. att två spelare
   (inklusive målvakten) får bytas – oavsett skada – i de matcher som sanktioneras av FIFA.
   Detta innebär således att i kval- och slutspelsmatcher till OS och VM äger denna regel
   tillämpning. Detta träder i kraft redan vid OS-slutspelet i Mexiko, medan däremot i VM-
   sammanhang inte förrän i slutspelet i Mexiko 1970.

   Vad skrevs om matchen då? Jo, den borde bara kunna sluta på ett sätt om man ser till den
   statistik som redovisas i programmet:”Beträffande VM-meriter är de praktiskt taget
   obefintliga i den norska fotbollshistorien. Sverige däremot kan peka på….” Därefter följer en
   uppradning av våra svenska framgångar. I en annan artikel nämns att Norge inte vunnit på
   Råsunda sedan 2 oktober 1938, d.v.s. drygt 30 år innan den här matchen.

   Och visst blev det en svensk seger med hela 5-0. Men den var inte så lätt som siffrorna ser ut.
   Efter att Ove Kindvall gett de våra ledningen i 38:e minuten tryckte norrmännen på för en
   kvittering och borde nog fått en straff. Norge fick två man skadade i andra halvlek men tack
   vare de nya reglerna kunde ersättare användas. Tre mål sammanlagt av Ove Kindvall och två
   av superbt spelande mittfältsdynamon Bosse Larsson tydde ändå på att vi hade ett par
   lysande stjärnor på gång som vi till viss del saknat innan.

   Norge – Sverige 2-5 i Oslo den 19 juni 1969

   Innan den här matchen hade Norge mycket överraskande vunnit med 1-0 borta mot
   Frankrike. Vid en seger mot Sverige skulle de också i allra högsta grad vara med i kampen
   om en VM-biljett.

   Till matchen hade man tryckt ett 36 sidor informativt program och dessutom fanns ett åtta
   sidors sånghäfte med i programmet. ”Vi synger med” står det så det var antagligen allsång på
   Ullevaal innan matchen, och det var även svenskt på programmet. ”En sjöman älskar havets
   våg” ska ha hörts på Ullevål innan match den här dagen.

   I det riktiga programmet skriver man: ”Dagens store spørsmål er om svensk usikkerhet og
   alle disse kompleksene hjelper Norges lag. Orvar Bergmark og hans sterke, tekniske lag og
   effektive lag er kommet til Ullevaal Stadion for å vinne den matchen. For å score to nye
   poeng i kvalifiseringspuljen. Det og intet annet. Men vi kan vel love Orvar Bergmark norsk
   motstand. Den skal bli helhjertet, som det heter. Den 80. fotball-landskamp mellom Sverige
   og Norge er kanskje den viktigste av alle åtti – for begge nasjoner!”

   En försiktig förhoppning om att Norge ska överraska igen kan man utläsa ur programmet.
   Men så skulle det inte bli. Redan i början av andra halvlek hade Sverige tagit ledningen med
   5-0 (mål av Örjan Persson, Leif Eriksson, Ove Kindvall, Ove Grahn och Roland Grip) och då
   var spänningen över, även om normännen lyckades få in två reduceringsbollar. Orvar
   Bergmark som stundom fått kritik för att stå för en tråkig fotboll hade nu ett lag som kunde
   spela riktigt underhållande.

   Sverige – Frankrike 2-0 i Solna den 15 oktober 1969

   Liksom fyra år tidigare hade vi nu allt i egna händer i en avgörande hemmamatch. En vinst i
   matchen skulle betyda att VM-biljetten var bokad. Inte sedan VM 1950 hade vi kvalat in på
   ett ”ärligt sätt”, men nu var det äntligen dags igen. Programmets första artikel har rubriken:
   "Nu eller Aldrig…”. Det skulle bli nu! Ove Kindvall blev hjälten med två mål, varav det
   första på en synnerligen diskutabel straff. Kindvall bars i gullstol ut från planen av
   segerrusiga åskådare. Hans insats i den här matchen skulle också rendera honom Svenska
   Dagbladets bragdmedalj - en utmärkelse som inte alltför ofta tilldelas vår största sport.

   Frankrike - Sverige 3-0 i Paris den 1 november 1969

   En betydelselös match då Sverige var VM-klara. Till matchen trycktes ett trevligt program på
   24 sidor i A5-format. Franska program är av någon anledning ofta ovanliga och det här
   programmet är inget undantag. Programmet visar tydligt att man i Frankrike var besvikna
   över lagets insatser. Man nämner flera gånger i programmet den oförlåtliga förlusten mot
   Norge hemma i Strasbourg som det som förstört Frankrikes chanser om VM-spel. Även
   poeten Cyrano de Bergerac citeras om att behålla sin elegans, d.v.s. man vill avsluta VM-
   kvalet med hedern i behåll och så blev det också. Förvisso var svenskarna inte riktigt lika
   inspirerade som fransmännen, men 3-0 kunde lika gärna varit det dubbla. En utklassning!
   Men vad gjorde det, det var Sverige som hade biljetten till VM-slutspelet!

   
Sverige t VM - Del 16

Kvalspelet till VM 1970 i Mexiko

Frankrike och Norge blev våra motståndar
   
Sverige t VM - Del 16

Kvalspelet till VM 1970 i Mexiko

Frankrike och Norge blev våra motståndar
   
Sverige t VM - Del 16

Kvalspelet till VM 1970 i Mexiko

Frankrike och Norge blev våra motståndar
   
Sverige t VM - Del 16

Kvalspelet till VM 1970 i Mexiko

Frankrike och Norge blev våra motståndar
   Kommentarer 0
   2016-03-27 17:07
   Sverige i VM - Del 15

   Sverige - Västtyskland 1-2 i Solna i september 1965 (kval till VM 1966)

   Det finns viktiga händelser som vi svenskar aldrig glömmer. Vem av oss äldre minns inte var hen var då budskapet om Olof Palmes död kom? Och vi fotbollsälskare som var med redan 1965 minns nog också var vi var den 26 september klockan halv två på eftermiddagen. Själv var jag som grabb klistrad vid en TV i Falköping av alla ställen. Den 26 september skulle det avgöras om Sverige eller Västtyskland skulle gå till VM.

   Då matchen hade stort intresse inte bara i Sverige utan givetvis även i Västtyskland innebar det att många tyskar fanns på plats. Därför trycktes det två varianter av programmet. Den svenska upplagan var på hela 68 sidor i det vanliga lilla formatet man på den här tiden hade för matcher på Fotbollstadion. Programmet tar bland annat upp vad som skulle hända om de båda lagen hamnade på samma poäng som var det troliga vid ett oavgjort resultat igen: ”Både de västtyska och svenska förbundskaptenerna har kommit överens om att i så fall spela tredje matchen i London. Detta för att få chansen att spela in sig på en av VM-arenorna nästa år”. Programmet för den tyska publiken delades till skillnad mot den svenska varianten ut gratis. Programmet var enkelt, men kunde vikas ut till åtta sidor vilka var helt och hållet skrivna på tyska. Man får kanske kalla denna tyska variant mer som ett komplement till det vanliga programmet. Frånsett sju sidor om matchen så var en sida reserverad för information om svensk-tysk handel, antagligen för att verka som lite smygreklam för några stora svenska industrier.

   Nytt publikrekord för fotboll i Sverige blev det med 52.943 åskådare. Underhållningsvärdet blev dock inte det bästa i en match där båda lagen spelade taktiskt. Sverige tog ledningen strax innan paus genom Torbjörn Jonsson men det dröjde bara sekunder innan tyskarna utjämnat. Åtta minuter in i andra halvlek kom så ett tyskt segermål. Kritiken mot Lennart Nyman var efteråt kraftig, dels för spelaruttagningarna och dels för att han använde ett 4-3-3-system som ansågs alltför defensivt. Enbart det otänkbara att Cypern på hemmaplan skulle slå Västtyskland kunde nu rädda ett omspel för Sverige. Det gick naturligtvis inte - tyskarna vann den matchen med 6-0. Det kan nämnas att i matchen mot Sverige gjorde en ung spelare, som var nästan okänd utanför Tyskland, sin landskampsdebut. Hans namn var Franz Beckenbauer. Snart skulle han vara långt ifrån lika okänd.

   Cypern – Sverige 0-5 i Famagusta den 7 november 1965
   Det blev en match som inte betydde så mycket mer än äran och Sverige vann lätt med 5-0. Något program har jag aldrig hört talas om från denna matchen, så antagligen trycktes det inget. Fotboll var inte det man tyckte var viktigast på Cypern vid den här tiden.
   Sverige i VM - Del 15

Sverige - Västtyskland 1-2 i Solna i september 1965 (kval till VM 1966)

Det
   Sverige i VM - Del 15

Sverige - Västtyskland 1-2 i Solna i september 1965 (kval till VM 1966)

Det
   Kommentarer 0
   2015-07-22 08:41
   Sverige i VM - Del 14

   Sverige – Cypern 3-0 i Norrköping våren 1965 (kval till VM 1966)

   Så tidigt på året som den 5 maj 1965 spelades Sveriges andra kvalmatch till Englands-VM. Vanligtvis brukar man ju lägga in någon träningslandskamp innan en viktig match för att testa spelare och spelsystem men denna gång spelades ingen landskamp mellan den sena matchen året innan mot Västtyskland och denna mot Cypern - bara en träningsmatch mot division 2-laget Åtvidabergs FF. Det känns därför som om det togs lite lätt på matchen. Ett annat tecken på detta var att matchen förlades till Norrköping. Det var första gången en VM-kvalmatch på hemmaplan inte spelades i Stockholm.

   Programmet från matchen är en typisk Norrköpingsutgåva som inte skiljer sig mycket vare sig vad gäller utseende eller reklam från IFK:s vanliga program. Personligen tycker jag att det är trevligt med landskampsprogram från matcher som spelats på mindre orter då de är originella och inte alls liknar programmen från vår nationalarena (på senare år har detta ändrats då programmen produceras av SvFF centralt och inte längre utlokaliseras till någon lokal organisationskommitté). Programmen från mindre orter är också oftast svårare att få tag i än från matcher i storstäderna, så det är kanske inte så konstigt att detta oansenliga program på åtta sidor i svartvitt är det ovanligaste av våra VM-kvalprogram från matcher på hemmaplan (oräknat de tidiga kvalen på 1930-talet).

   I programmet står att ”Vi vet att Cyperns fotbollsspelare av kända skäl inte haft tillfälle att förbereda sig som de kanske önskat”. Nu 50 år senare är det kanske inte lika självklart för oss alla varför man skrev så. Det unga landet hade efter självständigheten 1960 haft oroligheter som bröt ut till den första av tre Cypernkriser runt julen 1963 med stridigheter mellan de turkiska och grekiska cyprioterna. Inhemsk fotboll lades då på is under nästan ett år, och även om man hade startat upp ligan igen innan VM-kvalet var det ett gäng otränade spelare som representerade sitt land (inga var utlandsproffs).

   Matchen vanns med 3-0 utan att Cypern haft ett enda skott mot det svenska målet, Segern var kassaskåpssäker men ändå ansågs resultatet närmast vara en besvikelse. Dock hade segermarginalen ingen betydelse då målskillnad inte räknades (omspel om lagen hade samma poäng).
   Sverige i VM - Del 14

Sverige – Cypern 3-0 i Norrköping våren 1965 (kval till VM 1966)

Så ti
   Kommentarer 0
   2015-07-05 22:09
   Sverige i VM – Del 13

   Kvalspelet till VM 1966 i England
   Västtyskland och Cypern var våra motståndare i kvalet till 1962 års VM-slutspel. Även Island lottades in i vår grupp men de drog sig i ett tidigt läge ur kvalet och spelade inga matcher. Att lottas mot Västtyskland var ju ingen drömlottning men Cypern verkade på förhand vara en lätt nöt att knäcka.

   Västtyskland – Sverige 1-1 i Berlin 4 november 1964

   Första matchen spelades den 4 november 1964 mot Västtyskland på bortaplan -tuffaste möjliga start på kvalet. Programmet är för Tyskland tidstypiskt med 28 sidor i A5-format. Den dåvarande borgmästaren i Berlin och sedermera förbundskanslern Willy Brandt visade återigen sitt intresse för sporten genom att skriva i programmet. Svensk fotbolls barndom och tidigare möten mellan de två länderna beskrivs i trevliga artiklar. I slutet av programmet finns en artikel ”Etwas für Sammler” som behandlar de speciella frimärken Sverige gav ut till VM 1958 och de postala stämplar som användes i samband med de olika matcherna under Sverige-VM. Kanske skulle man kanske också uppmanat åskådarna att spara programmet från matchen de just såg för samlarändamål, då detta är mer ovanligt än specialstämplade kort och brev från VM 1958.

   Matchen blev en riktig batalj med tyskarnas ständiga attacker mot det svenska målet och ett välorganiserat svenskt försvarsspel där Orvar Bergmark var den store giganten. Hans uppgift att ta hand om Uwe Seeler genomfördes i det närmaste prickfritt. Men ett hårt arbete av hela laget var nyckeln till att vi lyckades få ett oavgjort resultat med oss hem samt då förståss Kurre Hamrins utjämning till 1-1 med en språngnick fyra minuter innan matchens slut. Kurre, som kunde ses som en lyxlirare, hade av vissa ansetts inte passa så bra i en match där det var hårt arbete som gällde. Nu blev han svensk hjälte när han återigen orsakat Västtyskland skada i VM-sammanhang. Kurt Hamrin gav svenska fotbollsälskare hopp om att det skulle bli en lycklig utgång på detta kvalet.

   ”Undret i Berlin” är det ju en annan match som kallas, och det med all rätt. Den här matchen spelades ju på samma arena, Olympiastadion i Berlin. Vi var innan match underdogs och liksom i 4-4 matchen 2012 hamnade vi i underläge och såg uträknade ut innan vi fick en utjämning i matchens slutskede. Så ”mini-undret i Berlin” kanske vi i alla fall får kalla den här matchen.
   Sverige i VM – Del 13 

Kvalspelet till VM 1966 i England
Västtyskland och Cypern var våra motst
   Kommentarer 0
   2015-06-25 18:58
   Sverige i VM – Del 13

   Kvalspelet till VM 1966 i England
   Västtyskland – Sverige 1-1 i Berlin i november 1964

   Västtyskland och Cypern var våra motståndare i kvalet till 1962 års VM-slutspel. Även Island lottades in i vår grupp men de drog sig i ett tidigt läge ur kvalet och spelade inga matcher. Att lottas mot Västtyskland var ju ingen drömlottning men Cypern verkade på förhand vara en lätt nöt att knäcka.

   Första matchen spelades den 4 november 1964 mot Västtyskland på bortaplan -tuffaste möjliga start på kvalet. Programmet är för Tyskland tidstypiskt med 28 sidor i A5-format. Den dåvarande borgmästaren i Berlin och sedemera förbundskanslern Willy Brandt visade återigen sitt intresse för sporten genom att skriva i programmet. Svensk fotbolls barndom och tidigare möten mellan de två länderna beskrivs i trevliga artiklar. I slutet av programmet finns en artikel ”Etwas für Sammler” som behandlar de speciella frimärken Sverige gav ut till VM 1958 och de postala stämplar som användes i samband med de olika matcherna under Sverige-VM. Kanske skulle man kanske också uppmanat åskådarna att spara programmet från matchen de just såg för samlarändamål, då detta är mer ovanligt än specialstämplade kort och brev från VM 1958.

   Matchen blev en riktig batalj med tyskarnas ständiga attacker mot det svenska målet och ett välorganiserat svenskt försvarsspel där Orvar Bergmark var den store giganten. Hans uppgift att ta hand om Uwe Seeler genomfördes i det närmaste prickfritt. Men ett hårt arbete av hela laget var nyckeln till att vi lyckades få ett oavgjort resultat med oss hem samt då förståss Kurre Hamrins utjämning till 1-1 med en språngnick fyra minuter innan matchens slut. Kurre, som kunde ses som en lyxlirare, hade av vissa ansetts inte passa så bra i en match där det var hårt arbete som gällde. Nu blev han svensk hjälte när han återigen orsakat Västtyskland skada i VM-sammanhang. Kurt Hamrin gav svenska fotbollsälskare hopp om att det skulle bli en lycklig utgång på detta kvalet.

   ”Undret i Berlin” är det ju en annan match som kallas, och det med all rätt. Den här matchen spelades ju på samma arena, Olympiastadion i Berlin. Vi var innan match underdogs och liksom i 4-4 matchen 2012 hamnade vi i underläge och såg uträknade ut innan vi fick en utjämning i matchens slutskede. Så ”mini-undret i Berlin” kanske vi i alla fall får kalla den här matchen.
   Sverige i VM – Del 13
 
Kvalspelet till VM 1966 i England
Västtyskland – Sverige 1-1 i Berlin i
   Kommentarer 0
   2015-06-15 19:59
   Sverige i VM - Del 12

   Schweiz – Sverige 2-1 , 12 November 1961 i Berlin

   Det var mitt under kalla kriget, byggandet av Berlinmuren hade påbörjats blott 3 månader innan. Där i Berlin skulle Sverige och Schweiz skulle spela en omspelsmatch som var direkt avgörande för vilket lag som skulle få åka till VM-slutspelet i Chile. Kanske symptomatiskt då att den blivande förbundskanslern och dåvarande regerande borgmästaren i Berlin, Willy Brandt, i programmet skulle välkomna de utländska gästerna. Programmet är i A5-format och har 20 sidor. Som vanligt från en match som spelas på neutral plan är det relativt ovanligt.

   Även om matchen gick på neutral plan så var det ett massivt publikstöd för schweizarna. Den påstådda svenska osportsligheten i samband med VM-semifinalen tre år tidigare var inte glömd bland tyskarna. Sverige tryckte på i början av matchen och tog i mitten av första halvlek välförtjänt ledningen genom den notoriske målskytten i detta VM-kval Yngve Brodd. De våra fortsatte att skapa ett flertal chanser även i början av andra halvlek. De missade chanserna skull tyvärr straffa sig efter två nickmål för Schweiz efter fasta situationer. Besvikelsen var stor över det sätt vi missat VM-slutspelet i Chile.
   Sverige i VM - Del 12

Schweiz – Sverige 2-1 , 12 November 1961 i Berlin

Det var mitt under kalla
   Kommentarer 2
   2015-09-22 09:27
   Paulo Abreu
   Hello there...
   Nice web you have here...
   I am seeking Match programme from the swiss national Team as well as WC Programme from 1934, 1938. Do you have any Programme available for sale/trade? Also, I collect WC Tickets and I am searching some of the WC 1958:
   Matches #15, #18, #20, #24, #26, #33 and #39...as well as a few from WC 1986.
   Have a good day!
   Cheers
   Paulo
   I have some tickets for trade...
   Hope to hear from you soon.
   2015-11-08 22:57
   sportmemorabilia
   Hello Paulo!

   I am very sorry that I have not answered before, but I have had a "time-out". During that time-out I have moved house and all programmes are packed in boxes. Thus I am not ready at the moment. However I would be happy to help you in the future. I can send scannings of some unusual internationals involving Switzerland from the 1920´s and onwards. Maybe one or two of the scannings can be shown here on collra. Possibly I can also send you some items in the future, but not such rare programmes as from the 1934 and 1938 World cups. If you send an email to my mail fotbollsprogram(at)yahoo.se I will see what I can do.
   2015-05-19 20:19
   Sverige i VM - Del 11

   Schweiz – Sverige 3-2 , 29 oktober 1962 i Bern

   Arrangemangen runt matchen fick oväntat nog för en match i Schweiz mycket kritik från svenskt håll. Programmet är i alla fall genomarbetat och är på hela 52 sidor i A5-format. Det beskriver allt intressant man kan hitta i form av statistik och information om Sverige och vårt idrottsliv. Allt från Gripsholms slott till Per Henrik Ling ansågs intressant att skriva om i programmet. Tyvärr verkar man ha glömt bort att skriva om det viktigaste, nämligen om den stundande matchen.

   Inför denna sista gruppspelsmatchen ledde Sverige gruppen med full pott och 8-0 i målskillnad. Schweiz hade två vinster och en förlust och 6-7 i målskillnad. Den som är snabb på att räkna ser då att Schweiz var tvungna att vinna med fem mål för att vinna gruppen. Tyvärr så räknades inte målskillnaden ännu in så Sverige var trots allt tvungna att få oavgjort i matchen för att vara klara för VM-slutspelet. En förlust skulle leda till omspel oavsett hur knapp den var.

   Intresset för matchen var stort och hela 58000 personer hade tagit sig in på Wankdorf Stadion i Bern. För att få plats med alla så satt det åskådare inne på plan inte långt ifrån sidlinjerna. Vid en hörna blev Lennart Backman till och med knuffad och fråntagen bollen av en åskådare, som antagligen ville att tiden skulle rinna iväg så att Schweiz skulle hålla den ledning man hade vid det tillfället.

   En knapp förlust blev det till slut med siffrorna 3-2, men Sverige hade mycket väl kunnat få åtminstone oavgjort i denna hårda batalj. Det tog bara en dryg minut innan Sverige tagit ledningen genom Agne Simonsson. Innan 10 minuter var spelade så hade schweizarna utjämnat. Agne Simonsson hade sedan ytterligare ett mål inne, men det blev åtminstone enligt svenska medier, tvivelaktigt bortdömt för offside. Det oavgjorda resultatet skulle stå sig tills mitten av andra halvlek då 2-1 kom för hemmanationen. Att vår specielle målskytt under detta VM-kval Yngve Brodd utjämnade igen med ungefär 10 minuter kvar hjälpte föga, då ett vilt kämpande hemmalag återtog ledningen inom ett par minuter.

   Det svenska laget fick en hel del kritik i media för att man inte visat samma glöd som hemmaspelarna. Kanske var den kritiken obefogad då vi faktiskt skapade flera chanser på bortaplan mot ett hyfsat motstånd och med ett lag som var långt från det bästa Sverige haft genom åren.
   Sverige i VM - Del 11

Schweiz – Sverige 3-2 , 29 oktober 1962 i Bern

Arrangemangen runt matchen
   Kommentarer 0
   2015-03-29 08:23
   Sverige i VM - Del10

   Belgien – Sverige 0-2 , 4 Oktober 1961 i Bryssel
   Programmet från Bryssel är på 16 sidor i stort format. Belgien har ju tre officiella språk: franska, flamländska och tyska. De flesta program är skrivna på mer än ett språk, vanligtvis franska och flamländska. Belgiska program blir därför oftast dubbelt så tjocka som ett program med motsvarande information i Sverige då samma artikel ska återges på två språk. Programmet mot Sverige var originellt då artiklarna endast var på ett språk, men ibland var språket franska och ibland flamländska. Programmet har inte så mycket intressant material inför matchen, man verkar nästan vara mer intresserad av att skriva om vår svenska publik än om lagen: ”HÉJA! HÉJA! HÉJA! Det är stridsropet inom svensk idrott. Svenskarna skanderar alltid i kör innan varje möte: Héja grabbar frikt humoër ! Det er det som eusen goër. Héja! Héja! Héja!”

   Att varna för den svenska publiken kanske inte var direkt befogat då endast ett fåtal svenskar åkt till Bryssel för att heja på de våra. Att varna för den svenska spelstyrkan hade nog varit mer befogat då vi vann efter två mål sista kvarten av Yngve Brodd som därmed återigen blev en ”belgiendödare”. Visserligen var Belgien det spelförande laget större delen av matchen mot ett defensivt spelande Sverige, men med Brodd på målhumör och en stormatch av ”Zamora” i målet så gick det vägen för tredje VM-kvalmatchen i rad.
   Sverige i VM - Del10

Belgien – Sverige 0-2 , 4 Oktober 1961 i Bryssel
Programmet från Bryssel ä
   Kommentarer 0
   2015-03-08 11:02
   Sverige i VM - Del 9

   Vi tittar vidare på programmen från kvalmatcherna till VM 1962.

   Sverige – Schweiz 4-0 28 Maj 1961 i Solna
   Programmet mot Schweiz var åter i samma standardformat och sidantal som det varit mot Belgien. I programmet råder liksom i flera andra samtida medier en viss pessimism för svensk landslagsfotboll, och då mer inför framtiden än inför schweizmatchen: ” De pessimistiska rösterna är just nu övervägande. Vår storfotboll har brandskattats hårt (Italien och Spanien), och i ett läge när man inte vet hur det blir med möjligheterna att få låna våra spelare i förskingringen, är det kanske klokast att inte hoppas allt för mycket på framtiden.”

   Det var också nya tider taktiskt sett. Den traditionella femmannakedjan var på väg bort. Programmet nämner att Wille Engdahl i Stockholmstidningen skrev: ”Nog är det beklagligt, att VM, en topptävling vart fjärde år, skall få dominera svensk fotboll så till den vilda grad, att landslaget måste snålspela i snart sagt varenda match för att inte falla ur ramen utan hålla kval- och VM-stilen, den som i bästa fall kan ge oss en eller annan seger att förgylla statistiken med.

   Schweiz på Råsunda måste betraktas som en relativt lätt match för svenska landslaget av i dag, speciellt som Agne Simonsson och Torbjörn Jonsson blir med. Nog vore det väl värt att ta den minimala risken med en fulltalig, offensivt spelande anfallslinje, som kunde bjuda på något roligt och sevärt.”

   Tiderna ändras! De lag som spelar med fyra anfallare idag har definitivt en fulltalig uppsättning anfallare och räknas snarare som dumdristigt optimistiska än som defensiva eller fega.

   Matchen karakteriserades av hårt spel och fula tacklingar. Den Portugisiske domaren fick kritik i svensk press för att detta blev fallet. Sverige ledde med 2-0 redan efter en kvarts spel efter mål av Torbjörn Jonsson och Rune Börjesson, det sista på straff. När centerhalven Schneiter sedan blev utvisad, efter det att han i en duell med ”Zamora” Nyholm med armbågen skadat dennes näsa så att han blödde kraftigt, var det inte mycket som kunde hindra en blågul seger. Vinsten skrevs till slut till 4-0 efter att anfallsparet Agne Simonsson och Rune Börjesson gjort var sitt mål i andra halvlek.
   Sverige i VM - Del 9

Vi tittar vidare på programmen från kvalmatcherna till VM 1962.

Sverige –
   Kommentarer 0
   2015-02-26 21:37
   Aktiviteten i den här gruppen har legat nere ett tag. Så jag tänkte fortsätta med lite små berättelser kring program från Sveriges VM-äventyr.

   Sverige i VM – del 8
   Kvalspelet till VM 1962 i Chile
   Belgien igen och Schweiz var våra motståndare i kvalet till 1962 års VM-slutspel. På förhand kändes det som en relativt svag och oviss kvalgrupp där inget av de tre deltagande lagen var inne i någon storhetsperiod. Tufft och ovisst visade det sig också bli mellan Sverige och Schweiz innan det tyvärr slutade i besvikelse för de våra. Det är intressant att se vad som står i programmen och sedan ställa det mot vad som hände i matcherna.

   Sverige – Belgien 2-0 i Solna
   Första matchen gick hösten 1960 mot Belgien hemma på Fotbollstadion. Programmet är på hela 48 läsvärda sidor i det lilla behändiga format som var standard på 60-talet för matcher på fotbollsstadion.

   Då VM-laget 1958 varit ganska ålderstiget var det inte konstigt att det var många nya spelare i detta kval. Så här står det i programmet om detta:
   ”Av de 22 spelare som UK har tagit ut för VM-kvalspelet mot Belgien här i kväll är det endast 3 som var med i den trupp som nominerades inför VM-turneringen i Sverige 1958.
   Av dessa 3 spelade 2 med i VM-finalen mot Brasilien, nämligen Orvar Bergmark och Agne Simonsson. Den återstående, som var reserv i VM-truppen 1958, var Åke ”Bajdoff” Johansson.
   Ytterligare 2 man var från början uttagna till kvällens VM-kvaltrupp och det var Nisse Liedholm och Arne Selmosson. De två fick dock som bekant stopp av sina italienska arbetsgivare, eller från arbetsgivarnas förening kanske man kan säga, enär klubbarna gav sitt tillstånd. Ett tillstånd som togs tillbaka av italienska ligaföreningen.”
   Det sista stycket ovan belyser ett problem som fanns med laguttagningar på den här tiden. Numera är det lättare att ta ut det landslag som ledningen vill ha, då dylika instanser som ställde problem den här gången inte längre har rätt att sätta stopp för de spelare man vill ha i laget.

   Annan intressant information i programmet mot Belgien är om en eventuell landskamp mot USA i Chicago som aldrig blev av:
   ”Sveriges landslag kan, om det i kväll blir vinst och man sedan fortsätter i så fin stil att avancemanget till VM-turneringen i Chile 1962 klaras av, få spela en vänskapsmatch i Chicago!
   Inbjudan har nämligen kommit till Svenska Fotbollförbundet om en match i den amerikanska staden. I händelse av att Sverige kvalificerar sig till Chile har den svenska klubben Viking i Chicago tänkt sig att vårt landslag på hemväg från Chile skulle göra en avstickare till USA och göra lite propaganda för Sverige och svensk fotboll.”

   Matchen då? Jo, ett dygnslångt regnande inför kvaldebuten mot Belgien hade gjort planen hal och svårspelad, vilket bidrog till att det inte blev en minnesvärd match rent spelmässigt. Yngve Brodd var den spelare som låg bakom segern med ett snabbt och tekniskt spel. Han låg bakom det första målet som gjordes av Rune Börjesson och sköt själv det andra. Bengt ”Zamora” Nyholm i det svenska målet hade en lugn dag.
   Aktiviteten i den här gruppen har legat nere ett tag. Så jag tänkte fortsätta med lite små ber
   Kommentarer 0
   2014-12-12 19:12
   Sverige i VM - del 7
   (fortsättning på tidigare inlägg)

   Kritiken mot att SvFF höll fast vid de stränga amatörreglerna trots att FIFA tillät proffsspelare blev nu allt starkare. Reglerna gjorde att Sverige fick ställa upp med hemvävda elvor som nästan kan jämföras med hur nutida svenska landslag som åker på januariturnéer ser ut jämfört med våra bästa uppställningar. ”Hamréns januarilag” skulle nog inte heller ha någon större lycka i VM-kvalsammanhang.

   Till slut skulle reglerna ändras. 1956 fick hemvändande proffsspelare som tidigare betraktats som ”svikare” av svensk fotboll möjligheten att spela igen i Sverige och lagom till hemma-VM 1958 fick även proffsen vara med i landslaget.


   1958 i Sverige
   Som arrangörsland var vi direktkvalificerade till turneringen. För första gången på tio år kunde vi ställa upp med bästa (om än lite åldersdigert) lag. Det var upplagt för fest och det blev en turnering som skulle bli väldigt lyckad arrangörsmässigt och framgångsrik för vårt stolta landslag.

   Program trycktes till alla matcher och därtill finns ett officiellt turneringsprogram. Programmen för de individuella matcherna var på hela 92 sidor med mycket läsvärt material. Att sedan, förutom framsidan, endast de åtta mittsidorna var unika för den aktuella matchen är något man får leva med. Vilken programredaktör i en VM-turnering skulle orka producera helt nya program för varje match i turneringen då man vill ha med mycket som är läsvärt? Bland det mest intressanta i programmen finns ingående beskrivningar av en spelare i varje lag, samt artiklar om FIFA och Sveriges VM-historia. VM-kvallaget 1953 mot Belgien som nämnts tidigare i denna artikeln beskriver t.ex. R:et Eklöw så här året 1958: ”En trupp som bestod av nära nog idel dvärgar med undantag av sådana majstänger som Sven Jerring (radioman) och Herbert Sandin (reserv)”.

   Turneringsprogrammet, eller souvenirprogrammet som det står på framsidan, är snarare en broschyr än ett program. Det har 52 sidor och presenterar alla spelare i de olika lagen med foton och finns i två varianter. Den ena varianten har tryckta autografer på baksidan den andra har inte det. Detta program var också utmärkt för de som ville samla äkta autografer av spelarna under VM.

   Då så mycket redan tidigare skrivits om detta VM är det svårt att hitta något okänt att skriva om kring matcherna för Bolletinens läsare. Därför får det räcka med en kort sammanfattning. Öppningsmatchen spelades mot Mexico som besegrades helt enligt planen med 3-0 utan något storspel. Därefter kom den på papperet svåraraste gruppspelsmatchen mot Ungern. Sverige spelade mycket bättre nu och vann med 2-1 efter att speciellt anfallsspelet fungerat bra. Inför sista matchen mot Wales var Sverige redan klara för avancemang till kvartsfinal och provade därför fem nya spelare. Resultatet blev 0-0 i en tråkig match. Kvartsfinalen mot Sovjet var kanske Sveriges bästa match i turneringen. Försvaret med Julle Gustavsson i spetsen var bombsäkert och anfallsspelet var ofta vackert med speciellt yttrarna i högform. Sverige vann ganska komfortabelt med 2-0, men frågan är hur mycket vi var hjälpta av att motståndarna spelat en omspelsmatch mot England bara två dagar innan. I semifinalen ställdes vi som bekant mot Västtyskland och vann med 3-1 efter en riktig thriller. Att Juskowiak blev utvisad vid ställningen 1-1 var nog en avgörande faktor till att vi kunde vinna med 3-1. Kurt Hamrins avgörande mål i matchens slutskede kanske är det mest omtalade målet i svensk fotbollshistoria. Finalen blev en fantastisk uppvisning av Brasiliens snabba, smidiga och mer rörliga spelare som körde över de våra trots att Nisse Liedholm gett Sverige en tidig ledning. En liknande uppvisning har kanske aldrig setts i en VM-final.

   Bilderna nedan:
   till vänster: Så här såg programmen ut för samtliga matcher förutom finalen. På framsidan bytte man naturligtvis ut lagens namn och sedan bytte man mittsidorna där bland annat laguppställningarna för aktuell match fanns.

   i mitten: Det klatschiga finalprogrammmet.

   till höger: Souvenirprogrammet för hela tävlingen med foton på alla spelare.

   Sverige i VM - del 7
(fortsättning på tidigare inlägg)

Kritiken mot att SvFF höll fast vid de s
   Sverige i VM - del 7
(fortsättning på tidigare inlägg)

Kritiken mot att SvFF höll fast vid de s
   Sverige i VM - del 7
(fortsättning på tidigare inlägg)

Kritiken mot att SvFF höll fast vid de s
   Kommentarer 0
   2014-11-20 20:05
   Vi fortsätter att titta på program från svenska VM-kvalmatcher och VM-slutspel. Det jag skriver här är utdrag ur en artikelserie till tidningen Bolletinen som är organ för SFS (Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker). Därför blir det lite stelt jämfört med det mesta som skrivs här på Collra. Hoppas jag inte skrämmer bort vanlig aktivitet här i gruppen på det här viset. Collraläsare får möjligheten att läsa detta innan det publicerats i Bolletinen.

   Sverige i VM - del 6

   fortsättning på:
   Kval till 1954 i Schweiz

   Den första kvalmatchen var alltså hemma mot Belgien. Sverige startade mycket optimistiskt och hade efter 26 minuter skaffat sig en ledning med 2-0. Tyvärr hade Belgien redan halvtid lyckats vända till 3-2, vilket sedan stod sig matchen ut. Kritiken var hård förstås. Inte skulle det bli bättre av att historien nästan upprepade sig i nästa match som spelades mot Finland på Olympiastadion i Helsingfors. Vi var storfavoriter då det varit klasskillnad mellan lagen efter kriget. Återigen tog Sverige ledningen med 2-0 i mitten av första halvlek, för att tappa till ett underläge på 2-3. Den här gången lyckades Sverige i alla fall utjämna till 3-3 efter ett mål av vår bäste målskytt under kvalet Nils-Åke ”Kajan” Sandell (fyra mål på de två matcher han spelade mot Finland). Belgien hade redan vunnit borta mot Finland med 3-2 och i och med Sveriges tappade poäng behövde bara belgarna slå finnarna hemma för att vara klara för VM. I så fall så skulle avgörande matchen Belgien-Sverige bli betydelselös eftersom belgarna skulle vara tre poäng före Sverige. Sverige vann synnerligen lätt hemma mot Finland med 4-0 efter två mål i varje halvlek. Mot Finland i Bryssel tog belgarna som väntat kommandot och det resulterade i en 2-0 ledning som höll sig tills det bara var 7 minuter kvar då Finland reducerade till 2-1. Nu blev belgarna försiktiga och det straffade sig i matchens sista minut då Finland mirakulöst nog utjämnade till 2-2. Sverige fick därmed en sista chans. Vi hade saken i egna händer om det än var en svår uppgift. Först var vi tvungna att slå Belgien borta på Heyselstadion, vilket skulle innebära att båda lagen hamnade på 5 poäng. Att Sverige vid vinst skulle få bästa målskillnaden spelade ingen roll då målskillnad inte räknades förrän till kvalet inför VM 1974. Det skulle därför krävas att vi slog Belgien ytterligare en gång i en omspelsmatch på neutral plan. Tufft läge men inte omöjligt. Att i detta läge chansa med tre debutanter i anfallet som Kock och Raynor gjorde var vågat, i efterhand kanske man t.o.m. kan kalla det dumdristigt Vårt anfall bestod av Kurt Hamrin, AIK (18 år, 170cm, debutant), Gösta Löfgren Motala AIF (30 år, 176cm, 18 landskamper), Olle Lind, Kalmar FF (22 år, 167cm, debutant), Jan Aronsson, Degerfors IF (21 år, 174cm, debutant), Gösta ”Knivsta” Sandberg, Djurgården ( 21år, 174cm, 20 landskamper). Som synes var det inte bara orutinerade spelare utan även unga och kortväxta. Troligtvis är detta den mest kortväxta anfallslinje vi haft i en A-landskamp, men artikelförfattaren har inte all information som behövs för att fastslå att så är fallet. Att Belgiens mittförsvar vid den här tiden ansågs vara svaga i luften gjorde laguttagningen än mer besynnerlig. Belgien vann ganska komfortabelt med 2-0, och Sverige var borta från VM.

   Två av spelarna i ”lilleputtskedjan” är ännu i livet: Jan Aronsson och Kurt Hamrin. Dessa är bägge ännu vitala och träffas då och då. ”Janne Aron” säger att han blivit glömsk men säger så här om matchen vid ett samtal med artikelförfattaren drygt 61 år senare: ”Vi hade satsat på snabbhet och Sverige var egentligen inte alls var så underlägsna i spelet, men hade svårt att skapa målchanser. Jag tycker nog att jag lyckades bra i den matchen, men tyvärr kom Hamrin inte alls med i spelet.” Ja, kvicke Jan Aronsson lyckades riktigt bra i sin landslagsdebut. Olle Lind hade stått för de flesta av de få farligheter som Sverige hade och trots sin längd ska han ha vunnit tre nickdueller mot sin bevakande mittback (som faktiskt bara var tre cm längre). Trots detta var det Olle som till slut blev utsedd till syndabock och fick aldrig mer chansen i landslaget. Kurre Hamrin och ”Knivstra” Sandberg skulle få fler chanser trots att de var helt misslyckade på Heyselstadion.


   Programmen i bilderna är från vänster:
   Finland - Sverige 1953 3-3
   Sverige - Finland 1953 4-0
   Belgien - Sverige 1953 2-0
   Vi fortsätter att titta på program från svenska VM-kvalmatcher och VM-slutspel. Det jag skriver h
   Vi fortsätter att titta på program från svenska VM-kvalmatcher och VM-slutspel. Det jag skriver h
   Vi fortsätter att titta på program från svenska VM-kvalmatcher och VM-slutspel. Det jag skriver h
   Kommentarer 0
   2014-11-16 11:36
   Sverige i VM - del 5

   Kval till 1954 i Schweiz

   I samband med att Brasilien tilldelades VM 1950 valdes Schweiz till att arrangera VM 1954. Liksom Brasilien och Sverige som arrangerade fyra år senare valdes ett land ut som inte behövde återuppbyggas efter andra världskriget. Då Schweiz varit neutralt under kriget var valet inte heller kontroversiellt på något sätt. Förutsättningarna var goda för att man skulle få allt fokus på fotbollen.

   Finland för tredje gången i rad och Belgien var våra motståndare i kvalet till 1954 års slutspel. Detta VM-kval skulle inte bli det mest minnesvärda i svensk fotbollshistoria, då resultaten gick oss emot. Först ut var Sverige – Belgien på Fotbollsstadion den 28/5 1953. Vi kan låta programmet från matchen ge lite inspiration till vad som ska nämnas runt detta kval. Den första intressanta notisen i programmet har inte så mycket med matchen att göra men intressant läsning ändå: ”Om det skulle vara någon som undrar varför matchuret över ståplatsläktaren inte rör på sig idag, kan härmed upplysas om att det inte beror på något s.k. tekniskt fel. Istället är det FIFA som gett direktiv om att klockan inte får gå. Eftersom det gäller en officiell VM-match idag sorterar den direkt under FIFA, som inte tillåter att matchtiden angives på något annat ur än det som domaren förfogar över. Det är den som gäller. Vare sig publik eller spelare får vilseledas av någon annan klocka. Det är därför Råsundas stora matchur får ta igen sig i dag.” För oss sentida fotbollsåskådare känns detta lite konstigt att en extraklocka skulle kunna vilseleda. Vi är ju vana med att kunna se på sekunden når hur länge man spelat och domarna ska ju t.o.m. tala om hur mycket tid man lagt till. Tiderna ändras.

   Nästa artikel i programmet som är intressant är den som handlar om belgisk fotboll, där bland annat de belgiska spelarnas löner diskuteras. Spelarlöner var ju en känslig fråga i Sverige på den här tiden p.g.a. de strikta amatörbestämmelser vi hade. Det fanns ett utbrett missnöje bland många fotbollsintresserade svenskar att våra proffs inte fick vara med, medan flertalet andra länder kunde ställa upp med sina bästa lag. Orättvist tyckte man, och SvFF skulle komma under än större press att ändra sina regler efter det misslyckade VM-kvalet 1953. I programmet kan man läsa om de belgiska lönerna: ”Spelarna i landslaget får 1.500 franc per landskamp. Tidigare hade de bara 500, vilket ändrades till det högre beloppet efter matchen på juldagen mot Frankrike”. 1500 Belgiska franc 1953 säger inte så mycket för de flesta av oss, men man kan ju jämföra med vad ett landskampsprogram i Belgien kostade, nämligen 5 franc. Spelarna hade således råd att för sin landkampsersättning köpa 300 program på sin nästa hemmamatch om de så önskade. Om man jämför med svenska förhållanden 2014 när matchprogrammen på landskamperna kostar 20 kronor så skulle en landslagsspelare behöva få 6000 kronor i ersättning för att ha samma köpkraft räknat i matchprogram. Kanske inte så många nutida landslagsspelare skulle vara helt nöjda med den ersättningen, men den känns ändå hyfsad.

   Sverige kom således till VM-kvalet med ett rent amatörlag som dessutom var inne i en generationsväxling. Hur som helst var optimismen stor innan VM-kvalet började. Men i programmet finns en brasklapp med: ”Ovanpå årets landskampsdebut med den sensationella segern i Glasgow över Skottland tilltros det svenska landslaget ganska stora segerutsikter. Det är då en varning är på sin plats.” Varningen var verkligen befogad. Det att Sverige är bättre på att slå ur underläge än att infria förväntningar är en sanning som vi fått erfara många gånger i den svenska fotbollshistorien. Inte minst gäller det kvalåret 1953 då man i efterhand nog kan konstatera att förväntningarna till stor del var ”byggda på luft”.
   Sverige i VM - del 5

Kval till 1954 i Schweiz

I samband med att Brasilien tilldelades VM 1950 vald
   Kommentarer 0
   2014-09-29 12:26
   Intresset för den här gruppen har inte visat sig så överdrivet stort. Det skulle vara trevligt om vi fick lite bättre fart. Därför efterlyser jag att de som har något program att visa upp skulle lägga ut en bild.

   Jag ska själv försöka få lite bättre fart för gruppen genom att ha lite Collra-reklam att dela ut i samband med en samlarmässa i Göteborg den 1 November. Den som är intresserad av att titta på och eventuellt köpa idrottsmemorabilia är för övrigt välkommen dit. Kolla i så fall den här länken:
   http://www.idrottsmuseet.se/samlarmassan/
   Kommentarer 5
   Visa fler kommentarer
   2014-10-07 22:43
   stefan tolinsson
   Dela detta på era fb sidor å Collra sidor å alla ni känner med så klart
   2014-11-01 20:41
   Michael Andersson
   Mycket trevligt i dag på mässan, med pratstund med bl a Sportmemorabilia! Tyvärr inte så många program att rota bland, men mycket trevligt ändå! Själv samlar jag Malmö FF (både hemma och borta) och är alltid intresserad av att komplettera! Jag har i princip komplett vad gäller hemmaprogram från slutet av sjuttiotalet, men en del luckor finns en del luckor när det gäller lite mer udda program, som t ex tipscup- och vänskapsmatcher.
   2014-11-03 23:54
   sportmemorabilia
   Ja det var trevligt att träffa en massa samlarvänner i Göteborg. Speciellt roligt att träffa dig Micke för första gången. Starkt att åka upp ända från Malmö för samlarmässan.

   Det skulle vara trevligt om du Micke kunde skriva några rader om din samling, eller kanske något om några intressanta program i samlingen. Kanske skulle det också kunna vara lönande ifall någon har program från de luckor du vill fylla igen.

   Jag ska också passa på att rekommendera Micke för alla som har MFF-program till övers. Han är känd som en seriös samlare som man bara ser positiva vitsord om.

   Själv avser jag att fortsätta att skriva om Sverige i VM inom ett par veckor.
   2014-09-24 17:45
   Sverige i VM - del 4

   VM 1950 i Brasilien

   Denna VM-turnering skulle spelas med 16 lag uppdelade i 4 grupper. Det var dock mycket strul innan turneringen kom igång, delvis beroende på att VM 1950 kom så tätt inpå andra världskriget att länderna ännu såg snett på varandra. Tyskland och Japan fick inte vara med, medan övriga förlorarmakter slapp sanktioner. Flera nationer valde att avstå, t.ex. ett antal öststatsländer med starka fotbollsnationer som Sovjetunionen, Ungern och Tjeckoslovakien. Av de Sydamerikanska länderna hoppade Argentina, Peru och Ecuador av efter lottningen av kvalturneringen. Efter färdigspelat VM-kval hoppade Skottland och Turkiet också av och skulle ersättas av Portugal och Frankrike. Portugal tackade nej och Frankrike valde att avstå efter lottningen. Det innebar att grupp fyra bara hade 2 lag kvar, men det var för sent att göra om lottningen så det spelades bara en match i grupp 4. Även i grupp 3 med Sverige kom ett sent avhopp från Indien, som inte heller hann ersättas. Sverige hade därmed bara Italien och Paraguay kvar att möta i sin grupp. Sverige tvingades ställa upp utan flera av sina bästa spelare då man inte tillät proffsen att spela i landslaget. Även Italien hade problem då flera av de bästa landslagsspelarna var med i det Torinolag som störtade 1949. Ett tag tänkte man till och med att utebli från turneringen, men valde till slut att ställa upp som regerande mästare. Sverige vann mot Italien med 3-2 och spelade 2-2 mot Paraguay och var därmed vidare till finalrundan. Brasilien stod först på tur och de vann med hela 7-1 på Maracana-stadion i Rio de Janeiro. Det är Sveriges största VM-förlust genom tiderna och publiken som sägs ha varit 133.000 är rekord för svensk fotboll. Uruguay blev också för svåra då de vann med 3-2 innan vi till sist slog Spanien med 3-1 och kom därmed trea i VM. I de båda matcherna som Sverige vann (mot Italien och Spanien) blev Kalle Svensson hjälte bland svenska folket, och blev efter det ”Rio-Kalle” trots att båda dessa matcher spelades i Sao Paulo.


   I bilden nedan syns programmet från matchen Sverige – Brasilien vid VM 1950. Programmet har 108 sidor och förutom de 4 sidorna i mitten ser programmet ut likadant för alla VM-matcherna på Maracana-stadion.

   Framsidan på alla program som spelades även på andra orter liknar detta program, frånsett att reklamen ser lite annorlunda ut. Antalet sidor har varierat mellan 84 och 108 för de olika spelplatserna.

   Papperskvaliten är varierande och i vissa fall riktigt dålig liksom trycket. Variationen beror på att organisationskommittén lät olika företag på de olika orterna ha hand om tryckningen.

   Med största sannolikhet fanns program på samtliga matcher under VM, men vissa är så sällsynta att jag aldrig hört talas om dem.
   Sverige i VM - del 4

VM 1950 i Brasilien

Denna VM-turnering skulle spelas med 16 lag uppdelade i 4
   Kommentarer 0
   2014-09-03 14:40
   Sverige i VM - del 3

   Kvalet till VM1950 i Brasilien

   Sverige skulle möta segraren av Irland och Finland i kvalmatcher hemma och borta. Sverige var ju favoriter efter OS-guldet 1948 och så småningom även den meriterande 3-1 segern över England 1949. Att göra uppehåll i tex ligaspelet för landskamper var inget man gjorde på den här tiden. Hitta bra speltider att spela VM-kval på var därför komplicerat. Man kom därför överens om att spela matchen Sverige - Irland innan Finland och Irland mötts. Så här står det i programmet för matchen som spelades 2 Juni 1949: ”Vår match mot Irland kan få olika karaktär beroende på utgången. Antingen kan den komma att räknas som VM-kamp eller också vanlig officiell landskamp. Men det underliga är att detta avgörs av utgången av kvalmatcherna i VM mellan Irland och Finland vilka spelas den 8 sept. resp. 9 oktober. Om Irland slår Finland räknas dagens match som VM-kamp, varpå returmatchen spelas i Irland troligen i november. Skulle däremot Finland gå vidare i VM får Sverige-Irland endast karaktären av officiell landskamp.” Sverige vann med 3-1 och hade därmed skaffat sig ett gott utgångsläge ifall att matchen skulle gälla som VM-kval. 8 september och 9 Oktober möttes Finland och Irland och gjorde upp om vem som skulle spela mot Sverige. Det blev Irland. Den 2 oktober spelade Sverige två landskamper, dels mot Norge i Stockholm och dels mot Finland i Malmö. Landslaget mot Finland dominerades av skåningar medan norgelaget bestod av spelare från övriga Sverige. Matchen mot Finland var igen en eventuell VM-kvalmatch, då den tidsmässigt låg emellan de två matcherna mellan Finland och Irland. Först en vecka efter matchen mellan Sverige och Finland visste man därmed att den inte skulle räknas som VM-kval utan bara som ingående i nordiska mästerskapen som spelades på den tiden. Att Sverige ställde upp med ett B-betonat landslag mot Finland var därför lite riskabelt, men resultatet 8-1 visar ändå på en säker vinst. Den avgörande matchen skulle därmed spelas i Dublin, där irländarna söndagen den 13 November skulle försöka ta in det 3-1 överläge Sverige skaffat sig på hemmaplan. Då matchen spelades en söndag så fick de irländare som spelade i engelska ligan möjligheten att vara med då de ju fick hela sex dagar att vila upp sig på inför nästa viktiga ligaomgång, men det var matcher som vanligt på lördagen (jag uppfattar det som om de inte blivit släppa av klubblagen om landskampen lagts närmare nästa ligaomgång). Bland annat mötte lagets två kanske bästa spelare Peter Farrell (Everton) och Johnny Carey (Manchester United) varandra på Goodison Park i en tuff 0-0-match dagen innan VM-kvalet, varefter de gemensamt fick resa över Irländska Sjön för spel mot Sverige dagen efter. Båda dessa hade varit med om att skapa historia tidigare på hösten 1949 då de var del av det irländska lag som var det första icke UK-lag som besegrad England i England (2-0 på just Goodison Park). Johnny Carey som var irländarnas lagkapten hade blivit vald till ”player of the year” i engelska ligan säsongen 1948-49. Irland hade med andra ord ett ganska bra lag även om förberedelserna inför matchen mot Sverige inte var optimala. Kalle Palmér såg med ett hat-trick (varav det första målet kom redan i minut 4) till att Sverige trots allt ganska komfortabelt vann även denna returmatch med 3-1. Sverige var i VM!

   Bilderna nedan visar programmen från de två VM-kvalmatcher Sverige spelade mot Irland.
   Sverige i VM - del 3

Kvalet till VM1950 i Brasilien

Sverige skulle möta segraren av Irland och Fi
   Sverige i VM - del 3

Kvalet till VM1950 i Brasilien

Sverige skulle möta segraren av Irland och Fi
   Kommentarer 0
   2014-08-18 08:09
   Sverige i VM – del 2


   1938 i Frankrike

   I kvalet slog vi först både Finland och Estland i Solna innan vi mötte Tyskland i en betydelselös match i Hamburg. Båda lagen var redan klara för VM och Sverige valde att ställa upp med 7 debutanter och ytterligare två spelare som bara spelat en landskamp. Det på papperet svaga svenska laget förlorade med 5-0, vilket är vår största förlust i ett VM-kval.

   Till slutspelet i Frankrike ställde vi upp med ett ganska orutinerat lag. Från VM 1934 var det bara två spelare kvar i den svenska VM-truppen, Sven Jonasson och Tore Keller. I åttondels-finalen skulle Sverige möta Österrikes svåra Wunderteam den 5 Juni. Men då Tyskland den 12 Mars hade annekterat Österrike hade man inte längre något landslag. Något program hade naturligtvis inte tryckts till Österrikematchen då det var relativt tidigt som det var klart att Sverige skulle få w.o. I kvartsfinalen hade Sverige tur igen då man fick möta Kuba som överraskande slagit ut Rumänien efter omspel i sin åttondel. Det svenska spelarna i denna match hade tillsammans enbart 74 landskamper innan matchstart varav Sven Jonasson hade 28 och Tore Keller 22. Det orutinerade laget kom till stor del från klubbar som inte alltid levererat så många landslagsspelare: Gårda BK och två gånger Sandvikens IF i försvaret samt tre forwards från svenska mästarna IK Sleipner. Just sleipnerspelarna kom att stå i centrum efter matchen då de tillsammans gjort 7 mål i en match som Sverige vann med 8-0. Ännu har inget annat klubblag legat bakom så många mål i en annan VM-slutspelsmatch. Närmast var det under Ungerns 9-0 vinst mot Sydkorea 1954 då Honvéd-spelare stod bakom 6 av de ungerska målen. Även vinstmarginalen i Kuba-matchen står sig som en av de största vinsterna i VM-historien. Fem slutspelsmatcher under VM har slutat med segrar med minst 8 måls marginal: 1938 Sverige-Kuba 8-0, 1954 Ungern-Sydkorea 9-0, 1974 Jugoslavien-Zaire 9-0, 1982 Ungern-El Salvador 10-1 och 2002 Tyskland-Saudiarabien 8-0. Sverige var alltså i semifinal och fick där möta Ungern. Trots att Arne Nyberg gav Sverige ledningen redan efter 1 minut, så var vi chanslösa och förlorade till slut med 5-1. Från rekordvinsten mot Kuba har jag aldrig hört talas om något program även om det troligen trycktes ett. Från semifinalen mot Ungern har jag ett program. Från bronsmatchen som vi förlorade mot Brasilien med 4-2 har jag sett ett program, även om jag själv inte har det.


   Bilderna visar I tur och ordning:

   Det officiella programmet på franska från VM-turneringen 1938. Detta program gällde samtliga matcher och är på 48 sidor. Programmet ser man sällan, men det är inte lika sällsynt som programmen från de individuella matcherna under detta VM.

   Två bilder av programmet från semifinalen Ungern – Sverige vid VM 1938. Till höger ses mittuppslaget med laguppställningarna som blir ganska långt då man viker ut det. Programmet är på 10 sidor (normalt är ju antalet sidor en multipel av 4). Det ovanliga sidantalet beror på att det går att vika ut 2 sidor extra på mittuppslaget.
   Sverige i VM – del 2


1938 i Frankrike

I kvalet slog vi först både Finland och Estland i Solna
   Sverige i VM – del 2


1938 i Frankrike

I kvalet slog vi först både Finland och Estland i Solna
   Sverige i VM – del 2


1938 i Frankrike

I kvalet slog vi först både Finland och Estland i Solna
   Kommentarer 0
   2014-08-13 21:52
   Sverige i VM – del 1
   1934 i Italien
   Detta andra VM blev Sveriges första. Detta var också det första VM till vilket kvalmatcher fick anordnas, då 32 länder anmält intresse för deltagande men det fanns bara plats för 16 deltagande lag. Sveriges kvalmotståndare var Estland och Litauen vilka besegrades med 6-2 på Stadion i Stockholms respektive 2-0 i Kaunas (det var enkelmöten). Inget lag var direktkvalificerat och detta VM var det enda där hemmanationen fått kvala för att få vara med. Den sista kvalmatchen gick mellan USA och Mexico. Båda lagen var så sugna på att vara med i tävlingen att de tog den månadslånga båtresan till Italien för att göra upp i Rom endast 3 dagar innan segraren skulle gå in i tävlingen. Båda lagen fick därmed känna av lite VM-atmosfär. Det sägs att Mexico kom till matchen helt otränade sedan över en månad tillbaka då de bara vilat och solat under den långa båtresan, medan USA:s spelare haft ett träningsprogram under resans gång. Kanske detta bidrog till att USA vann matchen med 4-2. Denna sena kvalmatch ställde till lite oreda för VM-arrangörerna, tex så skulle vissa trycksaker vara klara innan man visste utgången av matchen. Framsidan av VM-programmet är därmed prytt med både USA´s och Mexicos flaggor. Detta täcker hela turneringen och är det enda officiella program jag känner till från denna tävling.
   Det officiella programmet trycktes av det italienska fotbollsförbundet och är på hela 68 sidor. Det täcker samtliga matcher i hela turneringen. Troligtvis trycktes inget officiellt program för någon av de enskilda matcherna. Detta program är mycket sällsynt liksom det mesta material från de tidigaste VM-turneringarna.

   I Bologna fick Sverige möta Argentina i första omgången. På papperet var det en svår match, men interna stridigheter hade inneburit att Argentina lämnat flera av de bästa spelarna hemma. De kom till start utan en enda spelare från VM-finallaget fyra år innan. Trots detta ledde Argentina matchen med både 1-0 och 2-1 innan Sven Jonasson med två mål och Knutte Kroon med ett gav Sverige en 3-2-vinst. I kvartsfinal fick Sverige i Milano sedan möta ett Tyskland som var på uppgång som fotbollsnation. I andra halvlek gjorde Tyskland två mål innan Gösta Dunker reducerade, men det blev inget ytterligare mål och Sverige var utslaget.
   Sverige kunde glädja sig åt att Nils Axelsson blev uttagen i världslaget samt att Ivan Eklind fick döma både Italien-Österrike i semi samt finalmatchen. Efter båda dessa matcher var anklagelserna kraftiga mot att rättsskiparen dömt till Italiens fördel. Han blev avstängd på livstid från att döma internationellt, men avstängningen hävdes så att han kunde döma även VM 1938 och 1950. Ivan Eklind är med sina då 28 år den yngste finaldomaren i ett VM och han är även den ende domare som dömt semi och finalmatch i samma VM.
   Sverige i VM – del 1
1934 i Italien
Detta andra VM blev Sveriges första. Detta var också det fö
   Kommentarer 0
   2014-07-21 23:09
   Vilka fotbollsprogram ska man samla på? Ska man samla på allt eller specialisera sig? Man kan ju börja med att samla på allt om man vill. Är man en aktiv samlare så finner man snart att fotbollsprogram tar plats, de är klart mer skrymmande än mynt eller frimärken. Då är det dags att specialisera sig. Här är några förslag på områden att samla program ifrån:

   Egna laget
   Matcher som man själv sett: Ger många trevliga minnen och är något många sparar utan att kalla sig samlare.
   Favoritlagets matcher: Förutom de matcher man själv sett är det vanligt att man vill ha program även från de matcher egna laget spelat som man inte själv sett.

   Matcher mellan svenska och utländska lag
   Landskamper: Att spara program från Sveriges landskamper är det flera som gör, och inte då bara de man själv sett.
   Svenska lags europeiska cupmatcher: Europeiska cuperna finns det samlare på i de flesta länder. Svåra program är eftertraktade.

   Speciella svenska tävlingar
   Kvalmatcher: Kvalet har alltid lockat intresse.
   Cupfinaler: Svenska cupen är en tävling som inte fått det intresse den förtjänat. Gamla program från inte minst finaler är ofta sällsynta.

   En historik över svenska lag
   Ett program från varje klubb som spelat i allsvenskan: En del före detta allsvenska klubbar som varit borta från eliten en längre tid som Billingsfors och Stattena är förstås inte lätta att få program från, men merparten är det inte omöjligt att få fatt i program ifrån.
   Ett program från så många svenska klubbar som möjligt: Vill man gå ner i serierna så blir samlingen genast mer omfattande.
   Ett program för varje lag och säsong: Vill man dessutom ha ett program från varje lag och säsong kan samlingen bli riktigt stor, men man kommer aldrig att få en komplett samling.
   Kommentarer 0
   2014-07-09 21:45
   Fotboll i sin organiserade form har som många intresserade vet sitt ursprung på de brittiska öarna. FA-cupen har spelats sedan 1871/2 och engelska ligan startade säsongen 1888/89. Den tidiga starten och det stora åskådarantalet har gjort att flertalet äldre fotbollsprogram som bevarats kommer från England. Än idag håller fotbollen sitt grepp över britterna som inte bara är mer intresserade av fotboll än de flesta andra, utan även mer intresserade av att samla memorabilia med anknytning till sporten. Flertalet klubbar trycker fler program än man kan sälja på matcherna. Dessa säljs i klubbshopen och det går även att prenumerera på programmen. Numera påminner programmen oftast i format och innehåll om en veckotidning.

   När det en gång började i England på 1800-talet hade man enkelsidiga blad där laguppställningarna var huvudbeståndsdelen. Även i Sverige ser man mest enkelsidiga blad med laguppställningar från 1900-talets början då fotbollen blev populär även här. Vid denna tid ersattes det gamla dyra lumppapperet av papper tillverkat av trä och pappersmaskiner ersatte handtillverkningen. Papperspriset sjönk och man hade råd att trycka tjockare program även om budgeten var liten. I början på 1920-talet trycktes därför program som i stort liknar de som fanns att tillgå på matcherna si så där 60 år senare. Numera har ju högkvalitativt flerfärgstryck gjort sitt intåg även bland fotbollsprogram.

   Program har för fotbollspubliken varit en del av matcherna sedan sporten var ung inte bara i Sverige och England utan i alla länder i norra och mellersta Europa. I södra Europa och i Sydamerika har man inte denna tradition med program, utan där har det ofta varit klubbtidningar som tryckts kanske en gång i månaden som varit ersättaren. Än idag märks det att det är fler samlare i norra än södra Europa, antagligen som ett resultat av den tradition vi har här. Nu har i alla fall flertalet större klubbar även i sydeuropa börjat trycka program till sina matcher, så intresset kan nog förväntas öka även där.

   Nedan syns programmet från Engelska FA-cupfinalen 1882 mellan Blackburn Rovers (detta klassiska lag som finns kvar ännu) och Old Etonians.
   Fotboll i sin organiserade form har som många intresserade vet sitt ursprung på de brittiska öarn
   Kommentarer 0
   2014-07-09 20:48
   Fotboll i sin organiserade form har som många intresserade vet sitt ursprung på de brittiska öarna. FA-cupen har spelats sedan 1871/2 och engelska ligan startade säsongen 1888/89. Den tidiga starten och det stora åskådarantalet har gjort att flertalet äldre fotbollsprogram som bevarats kommer från England. Än idag håller fotbollen sitt grepp över britterna som inte bara är mer intresserade av fotboll än de flesta andra, utan även mer intresserade av att samla memorabilia med anknytning till sporten. Flertalet klubbar trycker fler program än man kan sälja på matcherna. Dessa säljs i klubbshopen och det går även att prenumerera på programmen. Numera påminner programmen oftast i format och innehåll om en veckotidning.

   När det en gång började i England på 1800-talet hade man enkelsidiga blad där laguppställningarna var huvudbeståndsdelen. Även i Sverige ser man mest enkelsidiga blad med laguppställningar från 1900-talets början då fotbollen blev populär även här. Vid denna tid ersattes det gamla dyra lumppapperet av papper tillverkat av trä och pappersmaskiner ersatte handtillverkningen. Papperspriset sjönk och man hade råd att trycka tjockare program även om budgeten var liten. I början på 1920-talet trycktes därför program som i stort liknar de som fanns att tillgå på matcherna si så där 60 år senare. Numera har ju högkvalitativt flerfärgstryck gjort sitt intåg även bland fotbollsprogram.

   Program har för fotbollspubliken varit en del av matcherna sedan sporten var ung inte bara i Sverige och England utan i alla länder i norra och mellersta Europa. I södra Europa och i Sydamerika har man inte denna tradition med program, utan där har det ofta varit klubbtidningar som tryckts kanske en gång i månaden som varit ersättaren. Än idag märks det att det är fler samlare i norra än södra Europa, antagligen som ett resultat av den tradition vi har här. Nu har i alla fall flertalet större klubbar även i sydeuropa börjat trycka program till sina matcher, så intresset kan nog förväntas öka även där.

   Nedan syns programmet från Engelska FA-cupfinalen 1882 mellan Blackburn Rovers (detta klassiska lag som finns kvar ännu) och Old Etonians.
   Fotboll i sin organiserade form har som många intresserade vet sitt ursprung på de brittiska öarn
   Kommentarer 0
   2014-06-26 08:59
   Jag bor i den lilla vackra bruksorten Högsjö i SV Sörmland. Jag jobbar på ett företag som heter Voith vilket är ett stort tyskt företag inom framförallt pappersmaskiner.

   Jag har framförallt i min ungdom ägnat mig mycket åt olika spel som jag haft lätt för och varit intresserad av. Luffarschack har jag spelat på tävlingsnivå och besökt 15 länder för att tävla i.

   Fotboll har jag varit intresserad av nästan hela livet. Det började faktiskt när jag som litet barn satt på familjens utedass, då vi inte hade WC på den tiden. Där låg högar av farfars Stockholmstidningar som användes som toapapper. Jag studerade ofta i tidningarna innan de användes och blev fascinerad av fotbollslagens namn och framförallt serietabeller. Jag började klippa ut och spara. 1974 fick jag chansen att åka till fotbolls-VM i Tyskland. Där delades program ut på matcherna. Jag började samla på dessa. Sedan ville man bara ha mer och efter ett långvarit samlande får man en stor samling och en god kunskap på området. Jag skulle bli överraskad om någon i Sverige har en större samling än den jag har.
   Jag bor i den lilla vackra bruksorten Högsjö i SV Sörmland. Jag jobbar på ett företag som heter
   Kommentarer 2
   2015-05-16 12:28
   Pavel1703
   Hello !
   My name is Pavel.
   I'm russian collector of football programmes. Continuing collection of my father.
   May be you need anything from Russia? Just let me know and i'll try to help you.
   As for me, now looking for two programmes from Sweden, here they are:
   Sverige - Sovjet 1962
   Sverige - Ryssland 1998
   May be you can help to find any one of it ?
   Thank you.
   Best regards, Pavel.
   2015-05-19 19:42
   sportmemorabilia
   These two programmes will be sent to Pavel in an exchange deal for a Russian programme that Pavel had that I needed.
   De här två programmen ska jag skicka till Pavel i byte mot ett ryskt program jag saknade till min Europacupsamling.
   2014-06-25 22:55
   Ett första inlägg måste nog handla om programsamlandet här i Sverige.

   I Sverige är vi inte många samlare på just fotbollsprogram, men sportmemorabilia generellt finns det fler samlare av. Många av oss samlare brukar träffas ett par gånger om året på vad vi kallar bokdagar. Ett par återkommer varje år. På vårkanten är det en bokdag på Riksidrottsmuseet i Stockholm och på senhösten beger vi oss till Kviberg i Göteborg. De flesta av oss är herrar i övre medelåldern. Jag tror nästan att det är vanligare att se farbröder som tar sig fram med käpp än att man ser tonåringar. Detta tycker vi som är intresserade av idrottshistorik i allmänhet är synd. Samma problem har man i flertalet idrottshistoriska sällskap som finns lite runt om i Sverige. Ungdomar och tjejer efterlyses!

   Med tanke på den höga medelåldern är det kanske inte konstigt att flertalet samlare i Sverige är intresserade av Alfabilder, Rekordmagasin och liknande saker från kanske 40 till 60-tal. Klubbnålar är det förstås många som samlar på också. Men fotbollsprogram då? Jo, det finns några stycken. Och medelåldern på de som är intresserade av fotbollsprogram är klart yngre än inom flertalet andra samlarområden inom sportmemorabilia (hockeybilder definitivt undantaget). De flesta som samlar på fotbollsprogram gör det från sitt favoritlag. AIK, Djurgården, IFK Göteborg och Malmö FF, d.v.s. fyra storheter inom svensk fotboll har alla seriösa samlare som försöker få så kompletta samlingar som möjligt. Själv har jag nog ungefär 75% av programmen från Degerfors matcher sedan 1940.

   Det ställe där man kan finna flest fotbollsprogram till salu är under rubriken sportmemorabilia på Tradera. Här kan det dyka upp unikt material som blir riktigt dyrt, men flertalet program byter hand för ett par tior. Jag har själv förbättrat min samling genom att ta över ett par samlingar från sådana som tyvärr tröttnat på att samla.
   Kommentarer 0
   2014-06-25 21:52
   En ny grupp! Vad ska vi hitta på och vad ska man ha för nytta av den? Beroende på vad framtida gruppmedlemmar har för önskemål får vi välja färdriktning så småningom. Om det kommer med erfarna samlare så kan man tänka sig att vi kan utbyta information om från vilka matcher som det finns program etc., samt skriva korta artiklar. Då fotbollsprogramsamlande inte är någon stor eller känd hobby i Sverige så kanske det är lika troligt att det mesta i inläggsväg blir fråga/svar. Typ: Min pappa gick på alla AIK:s matcher i 20 år och sparade alla programmen. Är de något värda? Vem kan tänkas köpa dem? Alla typer av frågor, inlägg mm är positiva. Och kom ihåg att inga frågor är dumma! De flesta vet nog inte ens om att det finns sådana som samlar på program, så varje fråga visar att den som ställt frågan vet mer än många andra. Har du själv lite program därhemma så skriv gärna några rader om dom. Om det är så att jag vet något intressant med dessa program eller om klubben ifråga så ska jag försöka skriva några rader i anknytning till dessa inlägg.
   Kommentarer 0